T.C. MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ KIZILTEPE MESLEK YÜKSEKOKULU
  • /
  • TIBBI VE AROMATİK BİTKİLER BÖLÜMÜ

TIBBI VE AROMATİK BİTKİLER BÖLÜMÜ

Bölüm programı ve Tarihçesi

Yüksekokulumuzda 2019-2020 öğretim yılından itibaren eğitim verilmeye başlanmıştır. Programın kontenjanı  20.  Öğrenim süresi 4 yarıyıl olup, eğitim dili Türkçedir Tıbbi ve Aromatik Bitkiler alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçmeli derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve 30 günlük yaz stajını tamamlamak zorundadı

 Bölümün Puan türü ve özel şartları

Tıbbi ve Aromatik bitkiler programında  Tarım alanı ile ilgili Mesleki ve Teknik Liselerinden mezun olanlar; Mesleki ve yükseköğretim  ön lisans programlarına yerleştirilirken, yerleştirme puanları OBP’nin 0,12 ile çarpılması ve puanlarına eklenmesi suretiyle elde edilecek; ayrıca, yerleştirme puanlarına OBP’nin 0,06 ile çarpılmasıyla elde edilecek ek puanlar katılacaktır.  Diğer liselerden mezun olan adaylar Organik Tarım programına TYT  puanıyla yerleşebilecektir.

İstihdam olanakları

Programımız mezunlarının istihdam alanları oldukça geniştir. Programımızdan mezun olanlar Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı tarım il ve ilçe müdürlüklerinde tekniker olarak, ilaç fabrikaları, eczaneler, kozmetik sanayisi vb. gibi işletmelerde çalışma imkânı bulmaktadır. “Tıbbi ve Aromatik Bitki Teknikeri” unvanı ile mezun olan öğrenciler, tıbbi bitki alanında kendi işlerini de kurabilmektedir. Ayrıca Programdan mezun olanlar Ziraat,Kimya,Gıda Mühendislerinin gözetiminde; -Tıbbi bitkilerin hasatlama işlemlerini yapar, - Yeşil olarak toplanan bitkileri kurutulması ve saklanması işlerinde çalışır, - Tıbbi bitkilerden çeşitli yağların çıkarılmasına çalışır. Laboratuar ortamında etkin madde üretiminde görev alır, - Tıbbi bitkileri öğüterek çeşitli ilaç hammaddelerini hazırlar, - Tıbbi bitkilerden elde edilen etkin maddelerin saklanması ve korunması işlerini yapar, - Parfüm, krem, merhem, losyon vb. kozmetik ürünlerin yapımında görev alır, - Tıbbi bitkilerin üretildiği sera, tarla ve depoları mikroplardan arındırmak için kimyasal maddelerle temizler, - Çeşitli tıbbi bitkilerin satış ve pazarlamasında görev alır.

Staj ve eğitim olanakları

Öğrenci Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri Laboratuvarları, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Bölge Laboratuvarlarında, Üniversitelerin programla ilgili laboratuvarlarında stajını yapabilir.

Programı tamamlayan öğrencilere DGS’den aldıkları puana göre Bahçe Bitkileri, Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması, Bitki Koruma, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Kimya, Tarla Bitkileri bölümlerine geçiş imkanı sunulmaktadır.

Sosyal faaliyetleri ve öğrenci toplulukları

Birçok medeniyetlere ev sahipliği yapan Mardin ilinde turizm kaynakları ve doğal güzellikler açısından zengindir. Doğa ve kongre turizmi, yöresel müzikler, el sanatları ve zengin mutfağı ile öğrencilerimiz ve ilimizi görmeye gelen misafirleri kendine hayran bırakmıştır. Organik tarım bölümü öğrencileri hem bölgenin avantajlarından hem de üniversitemizin kendi bünyesindeki sportif faaliyetler, sosyal sorumluluk projeleri, sanatsal ve kültürel faaliyetleri gerçekleştirmektedirler.

 

ÖĞRETİM ELEMANLARI

 

BÖLÜMLE İLGİLİ MERAK ETTİĞİNİZ DİĞER BİLGİLER İÇİN BURAYI TIKLAYINIZ...

T.C. Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü