T.C. MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ KIZILTEPE MESLEK YÜKSEKOKULU
  • /
  • ORGANİK TARIM PROGRAMI BÖLÜMÜ

ORGANİK TARIM PROGRAMI BÖLÜMÜ

Bölüm programı ve Tarihçesi

Tüm dünyada olduğu kadar ülkemiz tarımında da uygulanmakta olan bazı etmenler (hormon uygulaması, kimyasal ilaç ya da organik olmayan gübre kullanımı vs.) sonucunda insanlar, gıda hammaddelerinin basında gelen tarımsal ürünlerin üretiminden tüketimine değin daha bilinçli ve duyarlı olmaya yönelmişlerdir. Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı 24.02.2011-008696 sayılı yazısı ile Kızıltepe Meslek Yüksekokulu’na “Organik Tarım” Programı açılmıştır. Yüksekokulumuzun Organik Tarım programında öğretim süresi iki yıl olup 2011-2012 öğretim yılından itibaren eğitim verilmeye başlanmıştır.

Organik Tarım programı her sene 30 öğrencilik kontenjan ile öğretime devam edecek olup, teori ve pratiğe dayalı iki yıllık eğitim sonunda mezun olanlara “Organik Tarım Teknikeri “unvanı verilecektir. Mezun olan öğrencilerimiz istedikleri takdirde Dikey Geçiş Sınavına (DGS) katılarak başarılı olmaları durumunda Lisans düzeyinde (Ziraat Mühendisliği) eğitimlerine devam etme şansına da sahiptirler. Kızıltepe Meslek Yüksekokulu binası; Mardin- Artuklu İlçemiz sınırlarında olup, 2 katli bahçeli bir binada faaliyetlerini sürdürmektedir.  Şehir merkezi ve ilçeler garajından her 5-10 dakikada minibüs seferleri vardır. Öğlen yemeği ihtiyacı, yemekhaneden karşılanmakta olup, yerleşke yakınlarında kantin, restoran ve kafelerde bulunmaktadır.

 Bölümün Puan Türü ve Özel Şartları

Organik Tarım programında  Tarım alanı ile ilgili Mesleki ve Teknik Liselerinden mezun olanlar; Mesleki ve yükseköğretim  ön lisans programlarına yerleştirilirken, yerleştirme puanları OBP’nin 0,12 ile çarpılması ve puanlarına eklenmesi suretiyle elde edilecek; ayrıca, yerleştirme puanlarına OBP’nin 0,06 ile çarpılmasıyla elde edilecek ek puanlar katılacaktır.  Diğer liselerden mezun olan adaylar Organik Tarım programına TYT  puanıyla yerleşebilecektir.

Istihdam Olanakları

Staj ve Eğitim Olanakları

Organik tarım bölümü öğrencileri bitkisel ve hayvansal üretime dayalı çalışma yapan kurum ve kuruluışlar ile üniversitemiz bünyesinde staj yapabilmektedir. Organik tarım bölümü mezunları Dikey Geçiş Sınavı (Dgs) ile geçiş yapabileceği bölümler şunlardır;

Bunlara ek olarak Organik Tarım bölümü mezunlarının Dikey Geçiş Sınavı (Dgs) Açıköğretim Fakültelerine DGS ile geçiş hakkı bulunmaktadır. Geçiş hakkı bulunan bölümler;

Sosyal Faaliyetleri ve Öğrenci Toplulukları

 Birçok medeniyetlere ev sahipliği yapan Mardin ilinde turizm kaynakları ve doğal güzellikler açısından zengindir. Doğa ve kongre turizmi, yöresel müzikler, el sanatları ve zengin mutfağı ile öğrencilerimiz ve ilimizi görmeye gelen misafirleri kendine hayran bırakmıştır. Organik tarım bölümü öğrencileri hem bölgenin avantajlarından hem de üniversitemizin kendi bünyesindeki sportif faaliyetler, sosyal sorumluluk projeleri, sanatsal ve kültürel faaliyetleri gerçekleştirmektedirler.

 

ÖĞRETİM ELEMENLERI.

 

BÖLÜMLE İLGİLİDİĞER MERAK EDİLEN DİĞER BİLGİLER İÇİN BURAYI TIKLAYINIZ..

 

 

 

 

 

 

 

 

T.C. Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü