Pandemi sürecinde Yüksek Lisans Programı öğrenci seminerlerimiz devam ediyor. Bilindiği gibi dünyayı ve doğal olarak ülkemizi etkisi altına alan Covid19 virüsüyle beraber gelinen süreçte tüm eğitim kademelerinde uzaktan eğitime geçilmişti.
Bir yıl boyunca tüm bu zorlu pandemi şartlarına rağmen Mardin Artuklu Üniversitesinde eğitime ve kişisel gelişime ara verilmemiş, eğitimlere online olarak başarılı bir şekilde devam edilmişti. Üniversitemizde yüz yüze eğitimde yapılan etkinliklerin bir kısmı, uzaktan eğitimin zorlu koşullarına rağmen sürüyor. Bu süreçte öğrencilerimizin gayreti takdire değer olup dikkat çekmeye devam ediyor.
MAÜ Türk Dili ve Edebiyatı Topluluğunun bir etkinliği olarak 29 Haziran 2021 Salı günü saat 18:00’da Zoom Online Meeting üzerinden gerçekleştirilen Mardin Artuklu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Yüksek Lisans Öğrenci Seminerleri sunumu öğrencilerin aktif katılımıyla gerçekleştirildi. Öğrencilerimizden Hatice Uzunkaya ve İmam Bakır Aslan sunumlarını yaptı.
Üniversitemiz bünyesinde online gerçekleştirilen “Yüksek Lisans Öğrenci Seminerleri” adlı etkinlikte Oktay danışmanlığında iki sunum gerçekleştirildi. Etkinlikte Yüksek Lisans ders aşaması öğrencilerimizden Hatice Uzunkaya ile İmam Bakır Aslan yaptığı çalışmalarla ilgili sunumları dinlendi. Hatice Uzunkaya seminer konusu olarak hazırladığı “Mardin Vilâyet Gazetesi: 15. Sayı (İnceleme-Metin)” adlı çalışmayı sunarken İmam Bakır Aslan da büyük gayret ve emekle hazırladığı “Nâbî’nin Hayriyye Adlı Eserinde İslâm’ın Şartlarıyla İlgili Ayet ve Hadis İktibasları ile Nâbî’nin Ahlâk Anlayışı” başlıklı konusunu sundu.
Öğrenci sunumlarından önce Doç. Dr. Adnan Oktay, genel olarak öğrenci seminerleri, konuların seçimi ve seminerlerin hazırlanmasına kadar geçen süreçte yapılan ve yapılması gerekenleri özetledi ve katılımcılara çabalarından dolayı teşekkür etti. Daha sonra ise öğrenci sunumlarına geçildi.
Öğrenci sunumlarıyla devam eden programda Yüksek Lisans Programı öğrencilerimizden Hatice Uzunkaya seminer olarak hazırladığı “Mardin Vilâyet Gazetesi: 15. Sayı (İnceleme-Metin)” adlı çalışmayı sundu. Uzunkaya’nın seminerinin satır başlarından bazıları şöyle idi:
“Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı seminer konusu olarak çalışılan “Mardin Vilâyet Gazetesi: 15. Sayı (Metin-İnceleme)” adlı çalışma üç bölüm halinde incelenmiştir. Birinci bölümde öncelikle basın, şehir basını ve vilâyet gazeteleri hakkında kıssaca bilgi verilmiştir.
İkinci bölümde gazetenin kimlik bilgileri verilerek araştırma sürecinde görüşülen kişiler, kurumlar, araştırma yapılan yerler açıklanmıştır. Ayrıca gazetenin şekil, dil, imlâ ve muhteva özellikleri açısından incelemesi yapılmıştır.
Üçüncü bölümde ise Mardin Vilâyet Gazetesi metni transkribe edilerek verilmiştir. Son olarak gazetenin orijinal nüshası çalışmanın sonuna eklenmiştir.” diyen Uzunkaya, sunumunda “Yola çıkarken bu konuyu tez konusu olarak araştırmaya başladık, fakat gazetenin sayılarına ulaşamayınca seminer konusu olarak çalışmaya karar verdik. Uzun ve detaylı bir araştırma sonucu sadece iki sayıya ulaşabildik. Bunlardan biri, çalışmamıza konu olan 26 Mayıs 1927 tarihli Milli Kütüphanede bulunan 15. sayıdır. Bir diğeri ise 9 Ocak 1928 tarihli Hakkı Tarık Us Kütüphanesinde bulunan 47. sayıdır.” ifadelerine yer verdi.
Uzunkaya sunumunda “Gazete bugünkü anlamıyla valilikteki matbaada basıldığı için Vilâyet Gazetesi olarak adlandırılmıştır. Gazetenin içeriği genellikle yasa, yönetmelik, tayin, valilik ve meclis kararları, iktisadi faaliyetler gibi konular olup kamusal haberlere ağırlık verilmiştir. Ayrıca halkı aydınlatmak, bilgilendirmek ve halkı toplumsal gelişmelerden haberdar etmek amacıyla yerel haberlere de gazetede yer verilmiştir.” sözlerine yer verdi.
Hatice Uzunkaya sunumunu “Çalışmamıza konu olan ve iki sayfadan oluşan 15. sayının muhteva incelemesine baktığımızda birinci sayfanın genel olarak yurt haberlerine, ikinci sayfanın ise şehir haberlerine yer verdiği görülmüştür. Genel olarak dönemin dil özellikleri, toplumun sosyal hayatı ve günlük yaşantısı hakkında bilgi vermesi ve o dönemin basın-yayın çalışmalarına konu olan haberleri günümüz haberleriyle kıyaslama ve değerlendirme imkânı vermesi bakımından bu çalışmanın değerli olduğunu söyleyebiliriz. Gazetenin bütün sayılarına ulaşamamış olmamız edebiyat, dil, tarih ve kültür araştırmalarımız açısından büyük bir kayıp olarak görülmüştür.” sözleriyle bitirdi.
Üniversitemiz bünyesinde online gerçekleştirilen “Yüksek Lisans Öğrenci Seminerleri” adlı etkinlikte Doç. Dr. Adnan Oktay danışmanlığında yüksek lisans öğrencimiz İmam Bakır Aslan, “Nâbî’nin Hayriyye Adlı Eserinde İslâm’ın Şartlarıyla İlgili Ayet ve Hadis İktibasları ile Nâbî’nin Ahlâk Anlayışı” başlıklı seminerini Zoom Programı üzerinden sundu.
Üç bölüm halinde sunulan seminerde Aslan, ilk bölümde Nâbî’nin hayatı ile ilgili bilgiler verdi. İkinci bölümde asıl konuya geçildi. Bu bölümde İslâm’ın şartları olan şehadet getirmek, namaz kılmak, oruç tutmak, hacca gitmek ve zekât vermek öncelikli olarak hatırlatıldı. Daha sonra Nâbî’nin Kur’ân ve hadis eksenli iktibasları ile başta oğlu Ebü’l-hayr olmak üzere tüm Osmanlı gençliğine verdiği mesajları dile getirdi.
Müslümanlar için her dönemde aynı öneme sahip olan İslâm’ın temel 5 şartı hakkında Nâbî’nin ibadetlere verdiği önem, farzların zamanında ve ihlasla yapılmasının önemi ve bunun insan üzerindeki etkisinden bahsedildi. İslâm dininin bu beş temel üzerinde yükselmesi, her ibadetin Nâbî ve o dönemki Müslümanlar için önemi, özelikle de toplumsal birlikteliğin de kuvvetlenmesine sebep olan zekât ve sadaka üzerinde duruldu.
Son bölümde ise Aslan, Nâbî’nin Hayriyye’sinde yazdığı beyitlerden yola çıkarak şairin ahlâk anlayışından ve toplumda görmek istediği ahlâkî davranış biçimlerine değindi. “Kendi döneminin âlimi olan Şair Nâbî, ayet ve hadis iktibaslarıyla desteklediği doğumundan ölümüne kadar başta bireyi ve daha sonra toplumu şekillendirme ve düzenleme ile ilgili görüşlerini ifade etmiştir.” sözlerine yer veren Aslan, son olarak da sunumunda asıl vermek istediği mesajı anlattı ve katılımcılara teşekkür ederek sözlerine son verdi.
İki sunumdan ibaret olan etkinlikten sonra önümüzdeki günlerde öğrencilerimizin tez konusu belirleme süreçleriyle yeni bir evreye geçilecek. Öğrencilerimizin danışmanları eşliğinde belirleyecekleri tez konularını şimdiden merakla bekliyor kendilerine başarılar diliyoruz.
Program Doç. Dr. Adnan Oktay’ın katılımcılara teşekkür etmesi, iyi dilek ve temennileriyle sona erdi.