T.C. MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ TÜRKPATENT Bilgi ve Doküman Birimi
  • /
  • HABERLER
  • /
  • Coğrafi Tescilli Yöresel Yemeklerimizin Denetleme Süreci Başlıyor!

Coğrafi Tescilli Yöresel Yemeklerimizin Denetleme Süreci Başlıyor!

MAÜ Türk Patent Bilgi ve Doküman Birimi Turizm Fakültesi Gastronomi Bölümü İşbirliğinde Başvurusunu Yaptığı İki Yöresel Yemeğe Coğrafi İşaret Mahreç Tescili Aldı! Şimdi Sıra Denetlemede!

Bir proje çıktısı olarak tescile konu olan coğrafi yöresel lezzetlerimiz, Birimimizin TÜRKPATENT ve Marka Kurumuna yaptığı başvurularla tescilleniyor. MAÜ Turizm Fakültesi bünyesinde yürütülen ‘Kadim Mardin Yemekleri Sahne Alıyor-Artık Sıra Bizde’ projesi ile tescile konu olan yöresel yemekler tek tek tescilleniyor. Bu anlamda Turizm Fakültesi Öğr. Gör. Emircan YILMAZ ve Öğr. Gör. Yavuz YALÇIN tarafından yapılan geniş araştırmalar ve titizlikle hazırlanan raporların Birimiz tarafından TÜRKPATENT ve Marka Kurumu EPATS sistemine yüklenmesi ve takibi ile ilk başvuru 14 Ekim 2022 tarihinde yapılmıştı. Aradan geçen süreçte Kurum ile yapılan düzenli yazışmalar ve düzeltmelerin sisteme yüklenmesi ile bir yıl sonunda iki yöresel yemeğimiz ”Mardin Alluciye ve Mardin Firkiye” Coğrafi İşaret (Mahreç) Tescili almıştır.

Birim Müdürü Öğr. Gör. Hanife YEŞİLYURT yakın zamanda diğer başvurular için de tescil sonuçlarını alacamızı belirterek artık tesciller için denetleme kurullarının oluşturulduğu aşamasını geldiklerini ifade etti. Bu süreçte Turizm Fakültesi Gastronomi Bölümü, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası ve Mardin İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden birer uzman ile üç kişilik denetim ekibi oluşturularak ilgili yöresel yemeklerimizin, üretim metodu, kullanılan malzemelerdeki bileşen miktarları ve Mahreç İşareti kullanım kriterleri denetlenecek. Mardin Alluciye ve Mardin Firkiye yemeklerini tüketicilerle buluşturan üretim tesisleri belirlenerek yakın zamanda kendileri ile iletişime geçilecektir. Üniversite olarak başvurusu yapılarak alınan tescillerin kanun hükmünde olduğunu, tescile konu olan denetim kriterlerini tüm üreticilerin yerine getirmek zorunda olduğunu belirten YEŞİLYURT, denetleme süreçlerinde kriterlere uymayan kurum ve kişilerin ilgili kurumlara bildirileceğini belirtti.

Yöresel yemekler şehrimizi ziyarete gelen turistler tarafından öncelikli olarak ziyaret edilmekte. Üreticiler TÜRKPATENT ve Marka Kurumunun internet sayfasından edinecekleri Coğrafi İşaret Mahreç Logolarını ilgili yöresel yemeklerin eki olarak ya da teşhir amaçlı görülebilir yerlerde kullanabilecekler. Logoların kullanımında hiçbir oynama yapılmaması orijinal hali ile kullanılmasının önemli olduğunu belirten Merkez Müdürü bu Coğrafi İşaret Mahreç İşaretinin kullanımı ile işletmelerin daha fazla müşteri çekilebileceklerini belirtti.