T.C. MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ

PEMBEVİRAN İLKOKULU BAHÇE VE OYUN ALANI PROJESİ

Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencilerinden oluşan Xlab Topluluğu Herkes İçin Mimarlık Derneği ile Nisan - Kasım 2019 tarihleri arasında Diyarbakır Çınar ilçesi Pembeviran köyü ilkokulu için bir bahçe ve oyun alanı projesi gerçekleştirdi. Proje çalışmalarına İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Tasarım ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Cut Paper Tasarım Kulübü’nün de dahil olması ile çok ortaklı bir yapıda bir proje süreci ortaya çıktı.

Projenin ilk etabı olan tasarım atölyesi 19-21 Nisan’da Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde yapıldı. Herkes İçin Mimarlık ve Xlab Topluluğu okula giderek hem keşif yaptılar, hem de KODA’nın (Köy Okulları Değişim Ağı) Diyarbakır Hipodromu’nda farklı köy okullarının öğretmen ve öğrencilerini bir araya getirdiği ‘Cümbür Cemaat Festivali’ne katılarak çocuklar ile hayallerindeki oyun elemanlarını tasarladıkları bir atölye gerçekleştirdiler. Çocuklarla yapılan atölye ve okul ziyareti sonrası elde edilen fikirler ile taslak tasarım projesi oluşturuldu. Taslak tasarım projesine bu buradan ulaşabilirsiniz. Tasarım atölyesi video kayıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Tasarım atölyesi sonrası elde edilen taslak proje ile gerçekleşen kaynak arayışı sürecinde; Akdeniz Akademisi tarafından düzenlenmekte olan “İyi Tasarım İzmir_4” etkinliğinde, İzmir Kentsel Tasarım ve Kent Estetiği Müdürlüğü ile birlikte belediyenin kullanılmış kentsel mobilyalarının yeniden döngüye kazandırılacağı bir atölye yapılması ve bu atölyede Pembeviran için kararlaştırılan tasarımların yeniden ele alınması ve üretilmesi kararlaştırıldı.

Ana teması “Döngü” olarak belirlenen İyi Tasarım İzmir_4 etkinliğinde “Topla-Tamamla-Tasarla” adıyla 11 Ekim – 14 Ekim tarihlerinde İzmir Kültürpark 1 no’lu holde gerçekleşen atölyeye Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Bölümü Xlab Grubu’ndan, İzmir Ekonomi Üniversitesi Cut Paper Tasarım Kulübü’nden ve açık çağrıyla gelen tasarım bölümlerinden toplam 19 mimarlık öğrenci ve mezun katıldı. Atölyede belediyenin deposundaki atıl malzemeler sayılıp ölçülerek modellendi ve bu atıl malzemeler, katılımcıların taslak projedeki öneriler uyarınca yeniden değerlendirilerek tasarlandı. Topla-Tamamla-Tasarla atölyesi sonrasında üretilen kitapçığı da buradan inceleyebilirsiniz. Topla-Tamamla-Tasarla atölyesi video kayıtlarına buradan ulaşabilirsiniz. Topla-Tamamla-Tasarla atölyesinin fotoğraf albümüne buradan ulaşabilirsiniz.

20 Ekim–3 Kasım Kültürpark 1 no’lu holde sergilenen ürünler 9-10 Kasım tarihlerinde Pembeviran’da gerçekleştirilen uygulama atölyesi ile yerlerine yerleştirildi ve bazı yerinde üretimler gerçekleştirildi. Uygulama atölyesi video kayıtlarına buradan ulaşabilirsiniz. Tasarım ve uygulama sürecinin fotoğraf albümüne buradan ulaşabilirsiniz.

Çok ortaklı bir yapıda ilerleyen tasarım ve uygulama sürecinin gerçekleştirildiği Pembeviran İlkokulu bahçe ve oyun alanı tasarımı projesi, her aşamasında emek veren, fikir üreten, inisiyatif kullanan, bağlantı sağlayan herkes için katılımcı bir sürecin yaşandığı bir deneyim oldu.