T.C. MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ KUYUMCULUK VE MÜCEVHER TASARIMI BÖLÜMÜ
  • /
  • HABERLER
  • /
  • Kuyumculuk ve Mücevher Tasarımı Bölümü Teknik Gezi Düzenledi!

Kuyumculuk ve Mücevher Tasarımı Bölümü Teknik Gezi Düzenledi!

Kuyumculuk ve Mücevher Tasarımı Bölümü ilk öğrencileri ile ilk akademik etkinliğini gerçekleştirdi.

Kuyumculuk ve Mücevher Tasarımı Bölümü öğrencileri, "Kuyumculuk ve Takı Tarihi" dersi kapsamında Dargeçit-Ilısu Barajı yakınında bulunan "Boncuklu Tarla" kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi. Kuyumculuk tarihinde takip edilen kronolojiye göre Neolitik Çağ takılarının işleneceği hafta teknik bir gezi düzenlenip, dönemin takılarının yerinde görülmesi sağlandı. Ders hocası ve bölüm başkanı Doç. Nesrin Yeşilmen, beraberindeki araştırma görevlileri ve öğrenciler, kazı ekibindeki uzman personellerden bilgi aldılar.

TC. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından desteklenen Boncuklu Tarla Kazı ve Restorasyon çalışmalarının yapıldığı alanda boncuk, ok uçları ve kemik gibi birçok buluntu da gün yüzüne çıkarıldı. Boncuklu Tarla'nın Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem'e tarihlenen bir yerleşim yeri olduğu, köylülerin burada çok fazla boncuk bulmasıyla adının bu şekilde literatüre girdiği biliniyor. Boncuklu Tarla'da milattan önce 13 binden 8 binin sonuna kadar kesintisiz bir iskan olduğu tespit edildi. Birbirinden farklı dönemlere ait mimari kalıntılar, iskeletler, küçük buluntular ve çok sayıda boncuk da kazı alanında ele geçirilen objeler arasında.

"Boncuklu Tarla Neolitik Çağ Yerleşim Yeri Çevre Düzenlemesi Projesi" ile turizme kazandırılması hedeflenen Boncuklu Tarla'da 4 dönüm alanda kazı çalışmaları devam edecek.