T.C. MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ KUYUMCULUK VE MÜCEVHER TASARIMI BÖLÜMÜ

Kuyumculuk ve Mücevher Tasarımı Bölümü Mardin Müzesi'nde

Kuyumculuk ve Mücevher Tasarımı Bölümü birinci ve ikinci sınıf öğrencileri Mardin Müzesi'ndeki takıları inceledi.

Geride bıraktığımız yıl Kuyumculuk ve Mücevher Tasarımı Bölümü ilk öğrencileri, "Kuyumculuk ve Takı Tarihi" dersi kapsamında Dargeçit-Ilısu Barajı yakınında bulunan "Boncuklu Tarla" kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde incelemişti. Bu yıl ise tüm sınıfların katılımıyla Boncuklu Tarla'dan çıkarılıp müzedeki seçkide yerini alan buluntuları inceleme fırsatı buldular. Böylelikle, kuyumculuk tarihinde takip edilen kronolojiye göre Neolitik Çağ takılarının işleneceği haftada, dönemin takılarının yerinde görülmesi sağlandı. Ders hocası ve bölüm başkanı Doç. Nesrin Yeşilmen, beraberindeki Dr. Ögrt. Üyesi Aysel Alver, Arş. Gör. Osman Nasanlı ve öğrenciler müzedeki uzman personellerden bilgi aldılar.

Boncuklu Tarla'nın Önemi Nedir?

TC. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından desteklenen Boncuklu Tarla Kazı ve Restorasyon çalışmalarının yapıldığı alanda boncuk, ok uçları ve kemik gibi birçok buluntu da gün yüzüne çıkarıldı. Boncuklu Tarla'nın Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem'e tarihlenen bir yerleşim yeri olduğu, köylülerin burada çok fazla boncuk bulmasıyla adının bu şekilde literatüre girdiği biliniyor.  Mardin Artuklu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ergül Kodaş başkanlığında arkeolog, antropolog, arkeozooloji ve arkeobotanik uzmanlarının yer aldığı 15 kişilik ekip tarafından kazı çalışmaları yürütülmektedir. Boncuklu Tarla'da milattan önce 13 binden 8 binin sonuna kadar kesintisiz bir iskan olduğu tespit edildi. Birbirinden farklı dönemlere ait mimari kalıntılar, iskeletler, küçük buluntular ve çok sayıda boncuk da kazı alanında ele geçirilen objeler arasında.

Boncuklu Tarla yerleşim yerinde binlerce takı için üretilen boncuğun yanı sıra çok sayıda obsidyen ile çakmaktaşı dilgi ve yongalardan oluşan üretim artıkları, yontma taş aletlerin yerleşim yerinde üretildiğini gösteriyor. Bunlar arasında ok uçları, kesici aletler, delgiler ve mikrolitler bulunuyor.  "Boncuklu Tarla Neolitik Çağ Yerleşim Yeri Çevre Düzenlemesi Projesi" ile turizme kazandırılması hedeflenen Boncuklu Tarla, Mardin'in Dargeçit ilçesinin Ilısu Mahallesi'nde 4 dönümlük alana yayılmaktadır.