T.C. MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ

Siyonizmin Ezberini Bozmak: Yeni Bir Direniş Felsefesi Adlı Konferans Düzenlendi

Fakültemizde 14 Mayıs 2024 tarihinde Siyonizmin Ezberini Bozmak: Yeni Bir Direniş Felsefesi konulu konferans düzenlendi. Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Özcoşar'ın konuşmacı olarak katıldığı konferansta Filistindeki işgal ve Gazze'deki son durum ele alındı. Özcoşar  konuşmasında siyonist söylemin akademik, siyasi ve kültürel bağlantılar aracılığıyla yayılmacılığını özetledi. Buna göre Türk Yahudiler, Kürt Yahudiler  gibi ifadelerle çeşitli  kültürlerle ve Mardin Yahudileri, Diyarbakır Yahudileri gibi ifadelerle de çeşitli bölgelerle hemşehrilik bakımından yakınlık kurulmaya çalışılmaktadır. Akademik ve kültürel alanda karşılık bulan siyonist söylemler İsrail'in işgal ve soykırımlarının hoş görülmesini hedeflemektedir. Böylece daha önce Filistin'in yanında yer alan Dubai, Tunus, Fas gibi ülkelerde İsrail'e karşı tutum değişikliği olmuş ve Filistin halkı uğradığı zulüm karşısında yalnız kalmıştır. Tek başına mücadele etmek zorunda kalan Hamas'ın eylemlerini de bunun sonucu olarak değerlendirmek gerekir. Hamas'ın bir oyun kurucu olmasa da bölgedeki oyunları bozan bir direniş faaliyeti olduğunu belirten Özcoşar bölgede yaşayan insanların maruz kaldıkları zulüm karşısındaki tutumlarının güçlü zafer inançlarıyla ilişkili olduğunu da ekledi ve boykot gibi toplumsal tepkilerin önemiyle konuşmasını tamamladı.