Üniversitemizde ‘15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi Günü’ Paneli Düzenledi

Üniversitemiz tarafından 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin 4. yılı dolayısıyla 15 Temmuz şehitlerini anma, anlatma ve  milli birlik duygusuna vurgu yapma maksadı ile rektörlük konferans salonunda panel düzenledi.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) dolayısıyla sosyal mesafenin ve gerekli tedbirlerin gözetildiği Panel, Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Yoğun ilgi gösterilen "15 Temmuz Şehitleri ve Milli Birlik Duygusu" paneline;
Mardin Valisi adına Vali Yardımcısı Bahattin Çelik, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, 70. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Burhan Aktaş, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Halil Şen ve İl Emniyet Müdür Vekili Muhittin İlker Emir, Artuklu Belediye Başkanı Abdulkadir Tutaşı, AK Parti İl Başkanı Faruk Kılıç ve Üniversitemizin idari yönetimi ile akademisyenler katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, darbelerin toplumsal hafızada göz ardı edilmeyecek bir yer kapladığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
“15 Temmuz kalkışmasının gerekçelerini 100 yılı aşkın bir süredir kendisine, emperyal politikaların nesnesi olma görevi tevdi edilmiş bir coğrafyanın özne olma çabasına karşı ön alma girişimleri şeklinde özetlemek mümkündür.  Kaos, iç savaş, ekonomik çöküntü rolleri verilmiş bir coğrafyada bir istikrar adası olmayı ısrarla sürdüren, tarihi tecrübe ve birikimini liderliğe dönüştüren Türkiye’nin kendi çağının öznesi olma çabası kabul edilebilir değildi. Sadece kendi sınırları içinde değil Osmanlı bakiyesini de aşan bir coğrafyada buharlaşmış ortak geçmiş şuuru ile paramparça edilmiş gelecek tasavvurunu yeniden gündeme getiren bir Türkiye’nin kullanabilecek bütün yöntemler kullanılarak önü alınmalıydı. Bu yöntemlerden biri de darbeydi.” dedi.
15 Temmuz gecesinin diğer bütün özelliklerinden ayrı bir yerde değerlendirilmesi gereken özelliğinin darbeye karşı ortaya çıkan direniş olduğunu belirten Özcoşar,
 “1960-2016 arasındaki darbe ve muhtıralara bakıldığında darbelerin halk nezdinde hiçbir zaman meşruiyet zemini bulunmamasına karşın “korku kültürünün” kemikleşmesi ve halkın sindirilmesi neticesinde darbelere karşı doğrudan fiili bir tepkinin olmadığı görülmektedir. 15 Temmuz Direnişi ezber bozan yanı ile sokaklara inmiş insanların devletlerini, hükümetlerini  darbeye veya bir isyana karşı koruyor olmaları görülmemiş şahadet  örneğidir. Allah u Teâla bu ülkeye bir daha 15 Temmuzları yaşatmasın, bu ülkenin ışığını söndürmesin, ümidini tüketmesin, istikbalini karartmasın.” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmasının ardından Moderatörlüğünü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar’ın yaptığı panel; İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi ve SETA Vakfı Dış Politika Programı Koordinatörü Prof. Dr. Muhittin Ataman ve Mardin Artuklu Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zülküf Kara'nın katılımıyla devam etti.
Panelin ardından davetliler Rektörlük Fuaye alanında günün anlam ve önemini belirten fotoğraf sergisini gezdi.