22 Mart Dünya Su Günü Kutlu Olsun, Geleceğimize Birlikte Sahip Çıkalım!
Birleşmiş Milletler tarafından 1993 yılında ilan edilen ve her yıl 22 Mart’ta kutlanan “Dünya Su Günü”, geleceğimizin suyunu nasıl kullanmamız gerektiğini hatırlamak için özel bir anlam taşımaktadır. Suyun her damlasının giderek daha kıymetli hale gelmesi ve su kaynaklarının bilinçsizlik, kirlilik ve iklim krizi gibi tehditler sebebiyle kritik seviyelere doğru ilerlemesi kolektif bir çalışmanın gerekliliğini gözler önüne sermektedir. Suyu korumanın yaşamı korumak anlamına geldiği hatırlandığında, 22 Mart’ın sadece suyun önemini hatırlama niteliğini taşımadığı aksine su için harekete geçme gücünü de ön plana çıkardığı aşikardır. Bugün atılan küçük bir adımın dahi yarının nesilleri için büyük bir fark yaratabileceğinin ve bahsedilen adımların suya yönelik çalışmalara can suyu niteliğinde olacağının altını özellikle çiziyoruz. 22 Mart Dünya Su Günü kutlu olsun, geleceğimize birlikte sahip çıkalım!
Susuz bir geleceğe can suyu olma mottosu ve 22 Mart Dünya Su Gününden aldığımız güç ve ilhamla çıktığımız bu yolculukta, hazırlamış olduğumuz farkındalık artırıcı projeyi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Avrupa Birliği’nin Erasmus+ hibe programına yazılan 2024-3-TR01-KA154-YOU-000272738 kodu ile Mardin Artuklu Üniversitesinin yürütücülüğünde; Mardin Valiliğinin, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesinin ve Fırat Üniversitesinin paydaşı olduğu “Tasarruf Ettiğin Su Geleceğindir. Geç olmadan Eyleme Geç!” adlı Gençlik Katılımı projemiz, sahip olduğu vizyon ve yaratacağı etki temelinde Avrupa Birliği tarafından onaylanarak hibelendirilmeye layık görülmüştür.
Başlangıcını 22 Mart Dünya Su gününe denk getirdiğimiz bu projemiz; suyun tasarruflu kullanımını ve sürdürülebilirliğini sağlamak için temiz su kaynaklarına dikkat çekerek suyun verimli kullanımını, kazanımını ve beraberinde elde edilen enerjinin maksimum verim ilkesine bağlı bir şekilde değerlendirilmesini odağına almaktadır. Proje; bir gençlik katılımı projesi olmasına bağlı olarak gençleri su tasarrufu konusunda bilinçlendirmeyi, onları “Su ve Çevre Elçileri” olarak topluma kazandırmayı ve su yönetimi politikalarına aktif katılımlarını sağlamayı amaç edinmektedir. Projenin diğer hedefleri ise:
● Tükenmekte olan temiz su kaynaklarına, su ayak izine ve suyun kritik durumuna dikkat çekmek,
● Gençlerin sosyal konulara yönelik duyarlılıklarını artırmak için Birleşmiş Milletler Küresel Kalkınma Hedefleri’ne dikkat çekmek,
● Gençlerin öğrendiklerini akranlarıyla paylaşarak çevrelerinde farkındalık yaratmalarını sağlamak,
● Gençlerin kurumlarla işbirliği yeteneklerini geliştirerek aktif katılıma dayanan bir politika belgesi oluşturmak, olarak sıralanabilmektedir.
Hedeflere ulaşmak için gerçekleştirilmesi planlanan atölyeler; 21. yüzyıl becerilerine uygun, yaratıcı-eleştirel-yansıtıcı düşünme üçgeninde sorun tespitini ve çözümünü teşvik edici, yaygın öğrenme tekniklerini kapsayan ve katılımcıların da yüksek seviyede dahil edilmesine dayanan interaktif modüller temelinde planlanmıştır. Bu bağlamda; suyun etkin kullanımına ve tasarrufuna yönelik eğitimler, girişimcilik eğitimi ve iş modeli oluşturma
oturumları, saha çalışmaları ve katılımcı gençlerin aktif yer alacağı politika belgesinin tasarımı gibi bir dizi faaliyeti bünyesinde barındırmaktadır. Dezavantajlı bireylerin de projeye dahil edilmesi konusunda gerekli desteğin sağlanacağı projede, 17-30 yaş aralığında farklı özgeçmişlere sahip gençler ve karar alıcılar proje konusuna yönelik gerekli çalışmayı şeffaf bir iş birliğinde ilerletecektir. Süresi, faaliyet uygulamaları da dahil olmak üzere bir yıl olarak belirlenen projemiz, Avrupa Birliği nezdinde 57.030,00 Euro hibelendirilerek suyun tasarrufuna ve kaynakların etkin kullanımına farkındalık oluşturmak amacıyla çalışmalarını yürütmeye başlamıştır.
Projenin beklenen etkiyi sağlaması ve konu özelinde var olan çalışmaları ilerletme niteliğini taşıyabilmesi adına bazı etki stratejileri planlanmıştır:
● Akran Eğitimleri: Eğitimler sonucunda seçilen gençler, eğitim sunumlarını yapacak ve proje broşürleri dağıtacaklardır. Böylelikle, çevrelerindeki kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak akranlarına suyun önemini anlatacaklardır.
● Hedef Kitlelere Ulaşım: Proje uygulamaları, yaygınlaştırmalar, broşürler ve sticker’lar aracılığıyla farklı hedef gruplarında su tasarrufu bilinci oluşturulacaktır.
● Sosyal Medya ve Tanıtım: Sosyal medya paylaşımları ile ulusal ve uluslararası kuruluşlar etiketlenerek projenin konusu geniş kitlelere duyurulacaktır.
Tüm bunlar sadece bir başlangıç! Önümüzde, sürdürülebilir politika belgelerinin tasarımı, yaratıcı atölyeler ve suyun geleceğini birlikte şekillendireceğimiz sürprizler var. Daha temiz, daha sürdürülebilir, daha yeşil ve daha yaşanabilir bir dünya için takipte kalın – çünkü su varsa, umut da var! (#DünyaSuGünü #SuyunuKoru #TakipteKal … )