Mardin Artuklu Üniversitesi Nusaybin Neriman ve Celal Özel Meslek Yüksekokulu, Mardin Artuklu Üniversitesi Kamu, Özel ve Karma Sektör İş Birliği Koordinatörlüğü (MAÜKÖK), Nusaybin Esnaf ve Sanatkârlar Odası ve Nisibis Akademi Topluluğu iş birliğiyle yürütülen “Nisibis Salı Seminerleri”, Prof. Dr. Mehmet Behzat Ekinci’nin verdiği “Mardin’in Dış Ticaret Potansiyeli ve Nusaybin Sınır Kapısı” başlıklı seminerle sona erdi.
Doç. Dr. Emek: “Bölgenin Kalkınmasına Akademik Katkı Vermeye Devam Edeceğiz”
Seminerin takdim konuşmasını yapan Mardin Artuklu Üniversitesi Nusaybin Neriman ve Celal Özel Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Mardin Artuklu Üniversitesi Kamu, Özel ve Karma Sektör İş Birliği Koordinatörü Doç. Dr. Ömer Fazıl Emek, bölgenin gelişimi için akademik çalışmaların önemine dikkat çekerek, seminerler kapsamında her hafta bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak konulara yer verdiklerini ifade etti. Nusaybin Sınır Kapısı’nın açılmasına yönelik taleplerin gündemde olduğunu vurgulayan Emek, “Bu taleplerin öncüsü de burada aramızda olan Sayın Ömer Özel Bey’di,” dedi.
Ömer Özel: “Esnaf Yaşasın, Nusaybin Kalkınsın”
Nusaybin Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı ve İş İnsanı Ömer Özel, 2011 yılında iç savaş nedeniyle ticarete kapatılan Nusaybin Sınır Kapısı’nın ilçe ekonomisine büyük zarar verdiğini belirtti. Farklı bölgelerde açık olan sınır kapılarının ekonomiye katkısının ortada olduğunu ifade eden Özel, Nusaybin’in bu imkândan mahrum bırakılmasının kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Kapının modernizasyon süreciyle birlikte yıllık araç ve yolcu kapasitesinde ciddi bir artış olacağını belirten Özel, “Bizim derdimiz belli: Esnaf yaşasın, Nusaybin kalkınsın, Mardin gelişsin,” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.
Prof. Dr. Ekinci: “Nusaybin, Stratejik Bir Ticaret Merkezi Olabilir”
Mardin Artuklu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Behzat Ekinci, sunumunda Türkiye ve Mardin’in dış ticaret verilerine değinerek, Nusaybin Sınır Kapısı’nın açılması durumunda Türkiye’nin Ortadoğu’ya ticaret geçişi kolaylaşacağını ve Habur Sınır Kapısı’nın yükünün hafifleyeceğini söyledi. Prof. Dr. Ekinci, kapının açılmasıyla Irak’a ulaşım’ın 150 km kısalacağını ve daha güvenli hale geleceğini belirtti ve yılda 500 bin araç ve 2,5 milyon yolcuya hizmet verilebileceğinin altını çizdi.
Ekinci ayrıca, sınır ticaret merkezi uygulamalarının sağlayacağı ekonomik canlılığa, Nusaybin’in lojistik üs olma potansiyeline ve Mardin’in dış ticaretteki yapısal sorunlarına da değindi. Mardin’in kalkınması için lojistik merkezlerin kurulması, tekstil ihtisas organize sanayi bölgelerinin oluşturulması ve tarihi-turistik potansiyelin etkin kullanımının şart olduğunu ifade etti.
Yoğun Katılım ve Ortak Mesaj: Ticari Potansiyel Harekete Geçmeli
Etkinliğe İlçe Jandarma Komutanı Kenan Dallı, İlçe Müftüsü Hasan Yeşildal, İlçe Sağlık Müdürü Vedat Yıldız, Nusaybin Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Av. Nurullah Tunçalan, Nusaybin Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Gündoğdu, Yeşilay Başkanı Lokman Çelik’in yanı sıra çok sayıda akademisyen ve esnaf katıldı.
Seminer sonunda tüm paydaşlar, Nusaybin’in ticari potansiyelinin yeniden harekete geçirilmesi gerektiği konusunda hemfikir olduklarını dile getirdi.