‘Mülemma’ Dergisi Kültürel Mirasın Sesi Olmaya Devam Ediyor
‘Mülemma’ Dergisi Kültürel Mirasın Sesi Olmaya Devam Ediyor
‘Mülemma’ Dergisi Kültürel Mirasın Sesi Olmaya Devam Ediyor
Mardin Artuklu Üniversitesi’ne bağlı Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü bünyesinde dört dilde kaleme alınarak geniş bir okuyucu kitlesine ulaşmayı başaran kültür, sanat ve edebiyat dergisi ‘Mülemma’ nın 3. Sayısı çıktı.
Türkiye’de yayınlanmış diğer edebiyat dergilerinden çok farklı format ve içerikle 2013 yılında yayın hayatına başlayan Mülemmâ Dergisi, kültürel zenginliğin ifadesi olan farklı dilleri ve bu dillere ait edebi birikimleri bir dergide buluşturmayı başardı.
Yılda iki kez hazırlanan, Türkiye’de ve Mardin’de bulunan nitelikli sözlü kültüre, çok dilliliğe ve çok kültürlülüğe katkı sunmayı hedefleyerek, Türkiye’nin dört bir tarafında yaşayan, şiir, edebiyat ve dile ait diğer kültürel unsurları içselleştiren tüm aydınlara hitap etme gayesinde olan ‘Mülemma Dergisi’nde; Türkçe, Arapça, Kürtçe ve Süryanice dilleriyle kaleme alınan yazıların yer aldığı öğrenildi.
Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü bünyesinde çıkartılan dergi’nin editörlüğünü, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Abdulhadioğlu’nun yaptığı Mülemma dergisinde, edebi zenginlikleri bir araya getirme çabasının bir ürünü olarak; şiir, öykü, deneme, çeviri ve diğer nitelikli sanatsal çalışmalara yer verildiği belirtildi.
Derginin henüz birkaç sayısı yayınlanmış olmasına karşın geniş bir okuyucu kitlesine ulaşarak popülaritesi olan bir dergi konumuna geldiğine dikkat çeken Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça,
“Yapılan bu tür çalışmalar ile uzun vadede hem Türkiye’de hem de yurtdışındaki tanınabilirliğimizi arttırmayı hedefliyoruz. Üniversitemizin misyonunu da yansıtan Mülemma dergisi çok dilli yayın çalışmalarının yanında; dillere ait sözlü kültürü korumayı, yeni edebiyatçıları keşfetmeyi ve tecrübeli yazarlarla genç yazarları bir araya getirmeyi de hedeflemektedir.” ifadelerini kullandı.
Mülemmâ Dergisi’nin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin sözlü kültür ve edebiyatını korumaya ve tanıtmaya yönelik yürüttükleri çalışmanın ürünlerini almaya başladıkları esnada bir fikir olarak ortaya çıktığını belirten, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Abdulhadioğlu,
“Mülemma, özellikle Mardin’deki çok dillilikten ve çok kültürlülükten mülhem bir isimdir. Mülemma, malum olduğu üzere, her bir beyti farklı dilde yazılan bir şiir türüdür. Her beyti farklı dilden yazılan, ışıldayan bir şiir misali, her sayfasında farklı bir renk, farklı bir ruh barındırmaktadır.” dedi.
İlk sayısının yayınlandığı andan itibaren yazılı ve görsel basında dergiden çokça bahsedilmiş olmasına ve edebiyat eleştirmenleri tarafından farklı bir dergi olması hasebiyle takdir edildiğine de değinen Abdulhadioğlu, derginin her sayısı için farklı dillerin ve kültürlerin dili olmak isteyen tüm kesimler ile görüşüldüğünü, Artuklu Üniversitesi’nin farklı fakülte ve bölümleriyle irtibata geçilerek, üniversite bünyesinde çalışan edebiyat tutkunlarının yanında, hem Türkiye’nin farklı şehirlerinde yaşayan hem de diğer ülkelerdeki edebiyatçılara davet gönderildiği bilgisini paylaştı.