T.C. MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ MİDYAT MESLEK YÜKSEKOKULU
  • /
  • Aşçılık Program Çıktıları

Aşçılık Program Çıktıları

1

Gastronomi ve mutfak sanatları alanındaki temel kavramları, pişirme tekniklerini ve hijyen kurallarını bilir ve uygular.

2

Gıda maddelerinin fiziksel ve kimyasal özelliklerini tanır, uygun hazırlama, pişirme ve saklama yöntemlerini belirler; mutfak araç ve gereçlerini etkin kullanır.

3

Gıda güvenliği, hijyen, sanitasyon ve iş sağlığı kurallarına uygun çalışma ortamı oluşturur.

4

Sürdürülebilir mutfak uygulamalarını bilir ve çevreye duyarlı, israfı önleyen üretim süreçlerini uygular.

5

Yaratıcılık ve estetik anlayışıyla sunumlar yapar; yöresel, ulusal ve uluslararası mutfaklara özgü ürünler geliştirir.

6

Mutfak içi ekip çalışmasına uyum sağlar, etkin iletişim kurar ve gerektiğinde liderlik rolünü üstlenir.

7

Karşılaşılan sorunları analiz eder, çözüm üretir ve eleştirel düşünme becerileri geliştirir.

8

Mesleki etik kurallarına uygun davranır, yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibidir.

9

Mesleki gelişimini izler, sektörle ilgili bilimsel, teknolojik ve sektörel gelişmeleri takip eder.

10

Girişimcilik kültürüne sahiptir; kendi işini kurma ve geliştirme konusunda temel bilgi ve becerileri edinir.

11

Alanıyla ilgili temel düzeyde yabancı dil bilgisine sahiptir; mesleki dijital araçları etkin şekilde kullanabilir.

12 

Türk ve dünya mutfağı kültürlerine hâkimdir; gastronomi turizmi ile ilişkilendirerek bilgi ve becerilerini uygular.

T.C. Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü