Sosyal Hizmetler Ön Lisans bölümü; amaç toplumda oluşan sorunlar veya aksaklıklar üstüne planlamalar yapan ve yardıma muhtaç herhangi bir kişi için mesleki deneyimleri aracılığıyla yönlendirmeler yapacak bireyler yetiştirmektir.
Sosyal Hizmetler Bölümünden Mezun Olan Kişilere Ne Denir?
Bu bölümden mezun olan kişilere Sosyal Çalışmacı unvanı verilirken, çalıştığı kurumlarda bir nevi aktif memurluk hizmeti görür.
Sosyal Hizmetler Bölümünden Mezun Olan Kişiler Nerelerde Çalışır?
Bu bölümden mezun olanlar için en avantajlı kısım çok sayıda yerde çalışma imkanı olmasıdır. Genellikle devlet bünyesinde olan bu yerler için atamalar KPSS aracılığıyla yapılmakta, özelde de çalışma imkanı bulunmaktadır. Çalışılabilecek yerle birkaç örnek vermek gerekirse;
MEB Bakanlığı Kuruluşları
SGK ve SSK gibi devlet kurumları
Sağlık bakanlığına bağlı hizmet kuruluşları
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (Memur)
Sosyal Hizmet Müdürlükler
Rehabilitasyon Merkezleri
Huzur evleri, Çoçuk Esirgeme Yurtları, Sosyal Hizmet Evleri
Sosyal Çalışmacılar Ne İş Yapar?
Sosyal hizmet mezunu olan sosyal çalışmacılar, çalıştıkları kurum veya kuruluş bünyesine göre farklı görevler alabilir. Genellikle yaptıkları işler ise iki kısımda incelenebilmektedir. Bunlar;
Aktif Çalışan Sosyal Çalışmacılar:Bu kişiler genellikle yardıma muhtaç kişilere yardım götüren, çeşitli konferanslarda görev alan ve çevre araştırmaları yapan kişilerdir. Genellikle aktif bir iş halinde ve insanlarla sıkça iletişim içerisinde olurlar.
Masa Başı Çalışan Sosyal Çalışmacılar:Bu kişiler ise daha çok devlet bünyesinde yapılan analiz ve araştırmalar sonucunda raporlama ve gerekli yerlere yardım ulaştırılması konusunda incelemeler yapan kişilerden oluşmaktadır. Genellikle masa başı rehberlik hizmeti ve dosyalama işleriyle uğraşırlar.
Lisans Tamamlama İmkanları Var mı ?
Sosyal Hizmetler Önlisans programını başarı ile bitiren mezunlar ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Sosyal Hizmet ve Sosyoloji dikey geçiş programlarına geçiş yaparak eğitim fırsatlarını sürdürebileceklerdir.