T.C. MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ KUYUMCULUK VE MÜCEVHER TASARIMI BÖLÜMÜ
  • /
  • Hakkında

Hakkında

Bölümümüz, Mardin Artuklu Üniversitesi Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi bünyesinde 2020 yılında kurulmuştur. Bölüm ilk öğrencilerini 2022-2023 Akademik yılında almıştır. YKS - Eşit Ağırlık Puan Türüne göre öğrenci kabul edilmektedir.

Mücevher parçasını sanat eserine, kuyumcunun tezgâhını sanat ortamına dönüştüren ölçütler ve koşullar okulumuzun ilgi alanıdır. Kazandıkları geleneksel zeminle birlikte, geleceğin stüdyo kuyumcuları olarak öğrencilerimizin sanatsal becerilerini geliştirmeleri ve geleceğin özgün eserlerini oluşturacak sanatçılar olmalarına kapı açacak donanımı sağlamak okulumuzun ana hedefidir. Kuyumculuk ve Mücevher Tasarımı bölümü çağın sanat anlayışıyla kuyumculuk teknolojisinin birleşerek harmanlandığı bir yapı ve programa sahiptir. Okulun amacı köklerini kuyumculuk geleneğinin kültüründen alan geleceğin takı/mücevher sanatçı ve tasarımcılarını donatmak, sanatsal eğilimlerini, sezilerini ve problem çözme becerilerini “sanatsal takı” ve “tasarım takı” gibi yeni alanlara boşaltmalarına yardımcı olmaktır. Okulumuz kuyumculuk alanının teknoloji ve malzeme boyutlarına vurgu yapmanın yanı sıra sanatsal olarak yoğunlaşan bir program sunmaktadır.

Öğrenciler yaratıcılık, estetik, teknoloji kullanımı ve işlevsel üretim ilkeleri ile aldıkları eğitim öğretimle birlikte el sanatlarını gerek uygulama ve gerekse yaratıcılık yönüyle özümseyerek üretime dönüştürebilecek nitelikte yetiştirilmektedirler.

Kuyumculuk, tasarım ve sanat alanlarına ilgi duyan öğrencilere, çok çeşitli yaratıcı deneyimlerle öğrenme fırsatları sunan bölümümüzde, kuyumculuk sanatına odaklı uygulamalı dersler verilmektedir. Öğrencilerin gelişimi için anahtar role sahip kültürel dersler ile alan dersleri; staj, işyeri eğitimi, fuarlar, sergiler, araştırmalar, seminerler, yaratıcı tasarım ve uygulamalar ile desteklenmektedir. Bu bölüm mezunlarına, bir stüdyo kuyumcusu olarak kendi atölyelerini açma ya da kuyumculuk sektöründe, üretimin farklı alanlarında ve düzeylerinde sorumluluk üstlenebilme fırsatları bulunmaktadır.

Kuyumculuk ve Mücevher Tasarımı bölümü;

Mezunlar serbest tasarımcı olarak çalışabilirler. Alanlarında ya da sanat ve tasarım dünyasının ilgili disiplinlerinde ileri düzey akademik çalışmaları tamamlayan öğrenciler akademik ortamda öğretim görevlisi ve öğretim üyesi olabilirler. Mezunlar kuyumculuk sektöründe, üretimin farklı düzeylerinde önemli görevler üstlenebilirler. Mezunların “Stüdyo Kuyumcusu” olarak çağdaş küçük ölçekli atölye açma ya da bu tür işletmelerde tasarımcı, kalıpçı, sadekâr, vb. gibi görevler alması fırsatı bulunmaktadır.

Kuyumculuk ve Mücevher Tasarımı bölümü müfredatı aynı zamanda kuyum-mücevher sektörüne kalifiye eleman yetiştirmeye de yöneliktir. Ülkemizde bu alandaki özel sektör firmaları oldukça kuvvetli ve hareketlidir. Programa kaydolan öğrenciler ilk günden itibaren piyasa şartlarının hakim olduğu bir sektörde çalışacakları ve kendi branşlarında kamu sektöründe istihdam edilebilmelerinin oldukça az sayıda olduğu konusunda bilinçlendirilmektedirler. Bu yüzden rekabetin yoğun olduğu bu sektörde, yeni mezunların kendi başına özel atölye açıp bunu yürütebilmesi ya da kurulu bir firmaya girip kendini kanıtlayabilmesi için her öğrenci üzerinde titizlikle durulmakta ve öğrenciler kuyum sektörünün geleneksel teknikleri yanında, modern teknolojik bilgilerle de donatılmaktadır. Özgünlük ve yenilikçilik bu öğretinin temelini oluşturmaktadır. Buna göre, öğrencilerin mezuniyet sonrası çalışma alanları sektörel bazda şöyle sıralanabilir:

T.C. Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü