T.C. ZANÎNGEHA MARDÎN ARTUKLU Erasmus

TEVGERIYÊN ERASMUS+

Agahiyên Giştî

Tevgeriya Dersxwendina Xwendekaran (Student Credibility Mobility)

Beyannameya Erasmus ya Zanîngehê (EÜB) li Tirkiyê bi riya Tevgeriya Fêrbûna Xwendekarên Erasmus perwerdehiya fermî dide. Xwendekarên ku di saziyek xwendina bilind de qeydkirî, dikarin di nav salek xwendinê de 1 an 2 serdema (di navbera 3-12 mehan de) li zanîngeheke din bixwînin. Xwendekar dikarin li welatek Ewropî bi EUB re li saziyek xwendina bilind de di çarçoveya bernameyê de li derveyî welêt dimîne. Derfeta wan heye ku ji bo demekê desteka aborî bistînin. Tevgeriya Perwerdehiyê ya Erasmus di çarçoveya peymanên nav saziyan de dikare bê kirin. Ji bo ku ji Tevgeriya Perwerdehiyê sûd werbigirin, divê di saziya xwendekar de bernameya Erasmus hebe. Divê ew bi koordînatorê xwe re têkilî daynin û tevlî pêvajoya hilbijartinê bibin.

Rewşa Akademîk, Qeydkirina Kurs û Xercên Akademîk

Di berdêla dersên ku divê xwendekar li saziya xwendina bilind a li Tirkiyeyê bixwîne, li saziya ku ew ê lê beşdar bibe dê dersên wekhev tên girtin, ders tên diyarkirin û naskirina dersên ku hatine girtin di navbera xwendekar, saziya xwendekar û saziya ku ew ê beşdar bibe de tê veguhezîn. Ew bi Peymana Fêrbûnê ya ku berî serdemê hatî îmzekirin tê qeydkirin û qethîkirin. Di hilbijartina dersan de divê 30 krediyên ECTS ji bo 1 serdemê û 60 krediyên ECTS ji bo salekê bêne armanc kirin.

Tevgeriya Staja Xwendekaran/Staj (Student Placement Mobility - Training/Intership)

Ev çalakî, ji bo xwendekarek ku li saziyek xwendina bilind qeydkirî ye û ji bo ku xwendekar di karsaziyek li derveyî welêt de staj bike ye. Armanca çalakiya stajê ew e ku xwendekar di warê perwerdehiya pîşeyî ya ku tê de xwendekar e ezmûna xebata pratîkî bi dest bixe.
Çalakiya stajê ji bo bernameya dîplomaya xwendekar ne mecbûrî ye. Lêbelê, sektora aborî ya ku dê staj tê de pêk were divê sektorek bi bernameya perwerdehiya pîşeyî ya heyî ya xwendekar ve girêdayî be.
Dema çalakiyê ji bo her asta perwerdehiyê cuda ye û di navbera 2 û 12 mehan de ye. Di heyama perwerdehiyê de û di nav 12 mehan piştî mezûnbûnê de ji bo xwendekarên di sala dawîn a bernameyên perwerdehiyê de çalakiyên stajê dikarin di her polê de bêne kirin.
Saziyên ku dê stajyer mêvan bikin; dibe ku ev karsazî, navendên perwerdehiyê, navendên lêkolînê û rêxistinên din bin ku pênaseya karsaziyê ya di Rêbernameya Bernameya Erasmus+2 de hatî destnîşan kirin pêk bînin.

Tevgeriya Karmendan (Staff Mobility)

Çalakiya Erasmusê a Tevgeriya Karmendan destûrê dide personelan ku herî zêde 2 mehan li welatek din a Ewropî li saziyek xwendina bilind a xwedî EUBê di salek xwendinê de herî kêm 8 saet ders bidin. Lê divê ew personel li saziyeke xwendina bilind a xwedî EUB dersdar bin. Herwiha ew bername dihêle ku personel li saziyên xwendina bilind an karsaziyên ku xwedî EUB in perwerdehiyê kjî bibînin.
Çalakiya Tevgeriya Karmendan a Erasmusê di nava xwe de li 2 çalakiyan tê dabeşkirin:

Tevgeriya Dersdanê (Teaching Mobility)

Ew binqada çalakiyê destûrê dide personelan ku li welatek Ewropî li saziyek xwendina bilind a xwedî EUB ders bidin. Lê ew kes mecbûr in ku li saziyek xwendina bilind a xwedî EUB li Tirkiyê dersdar bin.

Mercên ji bo Tevlîbûna Tevgeriya Dersdanê (Ders Verme Hareketliliğine Katılabilme Şartları)
1.    Li saziyeke xwendina bilind a ku xwedî EUB e, bi kêmî ve xebatkarê part-time bûn, 2. Xwedî peymanek nav zanîngehê, 3. Xwedî bernameyek hînkirinê ya ku hem ji hêla saziya xwendina bilind şandî hem jî ji hêla mêvandar ve hatî pejirandin (Divê bernameya hînkirinê ji hêla her du aliyan ve were îmze kirin û bi kêmanî divê armancên giştî, naverok û encamên bendewar ên bernameya ku dê bêne kirin vehewîne)

Tevgeriya Dersdîtinê (Training Mobility)

Ew jêr-qada çalakiyê rê dide her personelê ku li Tirkiyê di saziyek xwendina bilind a xwedî EUBê de dixebite, karibe ji bo wergirtina perwerdehiyê biçe.
Qada çalakiyê ya Tevgeriya Perwerdehiya Karmendan du celeb tevgerê vedihewîne
1. Livîna karmendan ji saziyek xwendina bilind ber bi karsaziyek
Armanca vê celebê ew e ku karmend bi veguheztina zanîn û ezmûnê fêr bibin û jêhatîbûnên pratîkî bi dest bixin. Çalakiyên sereke semîner, atolye, qurs û konferans, pêvajoyên perwerdehiya pratîkî, karên kurt û hwd. dibe.
2. Livîna karmendan ji saziyek xwendina bilind bo saziyek din a xwendina bilind
Armanca vê celebê ew e ku karmend pratîkên baş ên saziyek cuda fêr bibin û jêhatîbûnên ku ji bo karê xwe yên heyî hewce ne pêşve bibin. Çalakiyên sereke bernameya perwerdehiya li ser kar, serdanên xebatê, peywirên kurt û hwd. dibe.

T.C. Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü