T.C. MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ
  • /
  • MEZUN GÖRÜŞLERİ

MEZUN GÖRÜŞLERİ

                            Sefa Aslanpay

Mardin Artuklu Üniversitesi İslami ilimler Fakültesi ilahiyat( Arapça) bölümünden 2019 yılında mezun oldum. 2023 senesinde yine Mardin Artuklu Üniversitesi’nde Arap dili ve belagatı alanında yüksek lisansımı tamamladım. Şimdilerde ise Erzurum Atatürk üniversitesi Arap dili ve Belagatı alanında Doktora Programı’na devam etmekteyim. Aynı zamanda Artinin Yusufeli ilçesinde İmam Hatip olarak görev yapmaktayım.

 

Artuklu üniversitesi ilahiyat Fakültesi’nin ilk mezunlarından olmak benim için bir iftihar vesilesidir. Özellikle eğitim dilinin yüzde yüz arapça olması bizler için bulunmaz bir nimetti ( formasyon derslerinin arapça olması dışında) Buna ek olarak Üniversitemizin bizlere sunduğu burs imkânları ve STK'larda aktif olarak görev alabilmenin yanı sıra Ürdün’de devam eden Arapça eğitimiyle hem gezmiş hem dil öğrenmiştik. Fakülteye geçtiğimizde ise alanın en iyi hocalarından oluşan akademik kadrosuyla çok kaliteli bir İslami ilimler eğitimi aldık ve bu eğitimi Kur'an Dili olan Arapça ile aldım. Kapıları her daim bizlere açık olan hocalarımızın samimiyetleri, bizi ilme teşvik eden en önemli unsurlardandı. Hulâsa Mardin Artuklu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslami ilimleri Arapça öğrenmek isteyenler için en iyi tercihlerden biri.

 

                    Süleyman Özbay

Mardin Artuklu Üniversitesi İslami İlimler Fakültesine 2019 yılında hazırlık Arapçasıyla başladım ve 2024 yılında mezun oldum. Üniversiteden mezun olur olmaz sınavlara girdim ve şu an bir camide imam-hatip olarak görev yapıyorum.

İslami İlimler Fakültesinde verilen Arapça eğitimi, öğrencileri akademik ve mesleki anlamda üst seviyeye taşıyor. Özellikle atanma sürecinde ve günlük hayatta Arapçanın büyük bir avantaj sağladığını söyleyebilirim. Fakültedeki Arap hocaların ders anlatımı, anadili Arapça olan kişilerden eğitim alma fırsatı sunarak öğrencilerin dil becerilerini pekiştirmelerine yardımcı oluyor. Derslerin büyük çoğunluğunun Arapça işlenmesi, öğrencilerin dili hem teorik hem de pratik olarak etkin kullanmalarını sağlıyor.

Mardin Artuklu Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi, Türkiye'deki diğer İslami ilimler fakültelerinden Arapça eğitimi açısından farklı bir konumda bulunuyor. Hazırlık sınıfında yoğun Arapça eğitimi veriliyor ve bu süreçte öğrencilere okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerileri kazandırılıyor. Lisans eğitimi boyunca da temel İslami ilimler dersleri büyük ölçüde Arapça olarak işleniyor. Fakülte, öğrencilerine Erasmus ve diğer uluslararası değişim programlarıyla yurt dışında eğitim alma imkânı da sunuyor. Bu sayede öğrenciler, öğrendikleri Arapçayı gerçek hayatta da kullanarak geliştirme fırsatı buluyorlar.

Yeni üniversite adaylarına şu tavsiyede bulunmak istiyorum: Eğer İslami ilimler alanında sağlam bir Arapça eğitimi almak ve akademik olarak kendinizi geliştirmek istiyorsanız, Mardin Artuklu Üniversitesi bu konuda oldukça iyi bir tercih olacaktır. Üniversitenin sağladığı Arapça eğitimi, sizi neredeyse yurt dışındaki bir Arapça seviyesine ulaştırıyor. Ayrıca yüksek lisans yapmayı düşünenler için de büyük bir kolaylık sağlıyor. Buraya gelip kendini geliştirmek isteyen herkese bu bölümü kesinlikle tavsiye ediyorum.

 

             Nesim KURUM

2019 yılında Mardin Artuklu Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi %100 Arapça İlahiyat programından, fakültenin ilk mezunlarından biri olarak mezun oldum. Beş yıl süren eğitim hayatım boyunca, farklı Arap ülkelerinden gelen alanında yetkin hocalardan doğrudan Arapça olarak İslami ilimler eğitimi alma fırsatı buldum. Bu süreç, sadece Arapça dil becerimi geliştirmekle kalmadı, aynı zamanda klasik kaynakları doğrudan okuyup anlamamı sağlayan sağlam bir altyapı kazandırdı.

Eğitimim süresince yurtdışında da çeşitli tecrübeler edindim. Ürdün’de bir dil enstitüsünde yoğunlaştırılmış Arapça eğitimi aldım. Fakültede son sınıftayken, 2019 yılında Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen Uluslararası Arapça Münazara Yarışması’na, ülkemizi temsilen dört kişilik bir ekiple katıldık. 55’ten fazla ülke ve 107 takım arasında üçüncülük elde ettik. Bu önemli başarıda, fakültemizde aldığımız kaliteli Arapça eğitimin yanı sıra, bizi münazara alanında özel olarak hazırlayan kıymetli hocamız Doç. Dr. Eymen Jasim Mohammad Al Dori’nin katkısı çok büyüktür.

Mezuniyetin ardından kısa bir süre Diyanet İşleri Başkanlığı’nda imam-hatip olarak görev yaptım. Daha sonra, Diyanet Akademisi bünyesindeki Diyarbakır Dini Yüksek İhtisas Merkezi’nde yaklaşık üç yıl süren yoğun bir ihtisas eğitimi aldım. Hâlihazırda Diyanet İşleri Başkanlığı’nda vaiz olarak görev yapmaktayım. Aynı zamanda Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Hadis alanında tezli yüksek lisans eğitimimin tez dönemindeyim.

Mardin Artuklu Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi, sahip olduğu güçlü akademik kadro, nitelikli Arapça eğitimi ve öğrencilere sunduğu yurtiçi ve yurtdışı imkânlarla benim için sadece bir eğitim kurumu değil, aynı zamanda kişisel ve mesleki gelişimime yön veren önemli bir durak oldu. Bu fakültede yetişmek, mesleki hayatıma sağlam bir temel hazırladı.

 

                   Ömer Eremsayın

2018 yılında hayatımın birçok evresine tesir edecek üniversite yolculuğum Mardin Artuklu üniversitesi İslami ilimler fakültesinde başladı.

1 yılı hazırlık olmak üzere 5 sene de bir ömür sürecek dostlar ve arkadaşlar edindim.

Şu anda Diyanet İşleri Başkanlığında görev yapmakta ve aynı üniversitede Yüksek lisans eğitimiyle uğraşmaktayım.

Mardin Artuklu üniversitesinde edindiğim kapsamlı birikim şimdiye kadarki en büyük sermayem oldu. Daha ilk döneminde dahi ders içerikleri, samimi hoca-öğrenci ilişkileri, kütüphane kaynakları ve yardımcı akademik gelişim dersleri gibi imkânlarla eşsiz bir tecrübe sunan bu eğitim sürecine her geçen gün daha fazla özlem duymaktayım.

T.C. Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü