T.C. MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ
  • /
  • UYGULAMA ÜNİFORMASI USUL VE ESASLARI

UYGULAMA ÜNİFORMASI USUL VE ESASLARI

 

Hemşirelik Bölümü Üniforma Usul ve Esasları

 

    Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Uygulamalı Eğitim ve Staj Yönergesi üçüncü bölüm Madde 18-(1)’de “Uygulamalı derslerin uygulama kılık ve kıyafetleri ilgili bölümün bölüm kurulu kararı ile belirlenir ve öğrencilere duyurulur” şeklinde ifade edilmektedir. Bu bağlamda Hemşirelik Bölümü uygulama kıyafeti aşağıda belirtildiği şekildedir:

Öğrenciler; laboratuvar, klinik ve klinik dışı alan uygulamalarında aşağıda belirlenen üniforma (kılık-kıyafet) ilkelerine uymak zorundadırlar:

 (1) Uygulamalı meslek derslerinde, klinik alanda yapılan uygulamalar sırasında hemşire üniforması, sağlık merkezi, okullar, ev ziyaretleri ve diğer saha uygulamalarında ise sahanın özelliğine ve dersin ilgili öğretim elemanının kararına göre beyaz önlük giyilir.

   (2) Laboratuvar uygulamaları için beyaz laboratuvar önlüğü giyilmelidir.

   (3) Öğrencinin uygulama alanlarında çalışırken giyeceği hemşire üniforması, pantolon/etek ve üst olacak şekilde iki parçadan oluşur. Kıyafetlerin özellikleri aşağıda belirtilen şekilde olmalıdır:

a) Üniforma, üstü lacivert, iki cepli ve yarım kolludur. Sol göğüs üstü tek cep üzerinde üniversite logosu yer alır.

b) Pantolon, yandan cepli, önden fermuarlı, tek veya çift pileli, klasik kesimli ve koyu laciverttir. Kot veya keten pantolon kullanılamaz.

c) Başörtüsü, tek renk beyaz, siyah veya koyu lacivert olup, örtünün kenarları formanın içerisine yerleştirilmelidir

ç) Öğrenciler gereksinim duyduklarında formanın altına forma renginde uzun kollu tişört giyebilirler, formanın üzerine yelek ya da ceket giyilmemelidir.

d) Ayakkabı, altı ses çıkarmayacak malzemeden yapılmış beyaz, siyah veya lacivert tek renkte ve kapalıdır. Dışarıda kullanılan ayakkabılar uygulama sırasında giyilmemeli, uygulama için uygun ayakkabı bulundurulmalıdır.

e) Üniforma, yalnızca uygulama alanında giyilmeli, temiz ve ütülü olmalıdır.

f) Öğrenciler uygulama süresince kendilerine ait bir stetoskop ve bir kalem bulundurmalıdır.

    (4) Öğrencilerin, uygulama alanlarında öğrenci kimlik kartlarını yakalarında taşımaları gerekir.

    (5) Genel görünüm üniforma bütünlüğüne uygun şekilde ve aşağıda belirtilen şekilde olmalıdır:

a) Kız öğrenciler; saçları arkadan tam olarak toplanmış, tırnakları temiz, kısa, ojesiz veya renksiz ojeli olmalı, saat, alyans ve klipsli küçük top küpe dışında takılar takmamalıdır. Uygulamada üniforma bütünlüğünü bozacak dikkat çekici saç tokaları ve fular kullanılmamalıdır. Abartılı olmayacak şekilde hafif bir makyaj yapılabilir.

b) Erkek öğrenciler, uygulama yaptığı alanın çalışma ilkelerine ve kurallarına uygun şekilde traşlı (saç/sakal), saçlar uzunsa toplanmış ve tırnaklar kısa kesilmiş olmalıdır.

   (6) Cep telefonu uygulama saatleri süresince sessiz/titreşim durumunda veya kapalı tutulmalı ve yalnızca gerektiğinde kullanılmalıdır. Uygulamalar sırasında öğretim elemanının onayı ve hasta/personelin izni olmaksızın fotoğraf/görüntü çekilmemeli, ses kaydı yapılmamalıdır.

  (7) Öğrenci, uygulamalara, mevcut mevzuata göre belirlenen kılık kıyafet yönetmeliğine uygun olarak gelmelidir.

T.C. Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü