Bölüm Hakkında
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü I. Öğretimine 2017-2018 Eğitim Öğretim yılı güz döneminde öğrenci alımına başlanılmıştır. Bahse konu yıl içerisinde mevcut 30, 2018-2019 Eğitim Öğretim yılı içerisinde ise 50 olarak belirlenen kontenjanın tamamı dolmuştur.
Bölümün Amacı
Günümüzde, tüketiciler sağlıklı ve güvenli yiyecek-içecekler tüketmek istemekte, yine ülkemiz açısından çok önemli olan turizm sektöründe turist tercihlerinde tarihi ve kültürel miras ile çeşitli sanatsal ve kültürel aktivitelere doğru önemli bir eğilim görülmektedir. Bu eğilim kapsamında gastronomik değerlere ilgi her geçen gün artmaktadır. Bu bağlamda Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü sağlıklı ve güvenli yiyecek içecek üretimi ve gastronomi turizmi faaliyetlerinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesinde, mevcut kültürel değerlerimizin gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir işlevi üstlenmektedir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün amacı, yiyecek ve içecek sektörüne mutfak şefi ve yönetici olmaya aday, sağlıklı ve güvenli yiyecek içecek üretebilen, yerel yeme-içme kültürünü yaşatan, mevcut değerleri ortaya çıkaran, ulusal ve uluslararası mutfaklardan örnekleri sunabilecek gastronom ve yöneticiler yetiştirerek sektörde eksikliği hissedilen, nitelikli, eğitimli, lisan bilen eleman sayısının artmasına katkı sağlamaktır.
Bölümün tanımlanan öğretim amaçları şu şekildedir:
PÖA 1- Yiyecek ve içecek işletmelerinde, konaklama işletmelerinin yiyecek ve içecek departmanlarında, catering işletmelerinde ve diğer yiyecek içecek işletmelerinde işgören (şef) yetiştirmek.
PÖA 2- Yiyecek ve içecek işletmelerinde, konaklama işletmelerinin yiyecek ve içecek departmanlarında, catering işletmelerinde ve diğer yiyecek içecek işletmelerinde orta ve üst kademe yönetici (şef) yetiştirmek.
PÖA 3- Yiyecek ve içecek sektöründe kendi işletmelerini kurabilecek nitelikte girişimci mezunlar yetiştirmek.
PÖA 4- Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak yiyecek içecek alanıyla ilgili usta öğretici/eğitmen yetiştirmektir.
PÖA 5- Ar-Ge ve ürün geliştirme alanlarında görev alabilecek yaratıcı profesyonellerin kariyer gelişimini desteklemek.
Kabul ve Kayıt Şartları
Fakülteye kabul ve kayıt Yükseköğretim Kanunu ve kuralları çerçevesinde düzenlenir. Öğrenciler, fakülteye Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre kabul edilirler. Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü Sözel puan türü ile öğrenci kabul etmektedir. Fakülteye kabul için yeterli puanı almış adayların kayıtları Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen tarihlerde Turizm Fakültesinde yapılır.
Önceki Öğrenmenin Tanınması
Öğrencinin fakülteye kayıt yaptırmadan önce herhangi bir Yükseköğretim kurumunun lisans ya da önlisans programından aldığı ve başardığı dersler Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla kayıt yaptırdığı programdaki derslerle karşılaştırılarak, içerik ve kredi yükü açısından ilgili yönetmeliğe uyumlu olan dersler arasında intibak işlemi yaptırılabilir.
Kazanılan Yeterlilik Düzeyi
Programda mevcut olan derslerin (toplam karşılığı 240 AKTS) tümünü başarıyla tamamlayan öğrencilere lisans diploması verilir.
Öğrencilerin lisans derecesi elde edebilmek için programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının 100 üzerinden 60 (4.00 üzerinden en az 2.0) ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir. Ayrıca bu bölümden mezun olmak için öğrencilerin bölüm kurulunca uygun görülen işletmelerde 70 işgünü işyeri eğitimi(iş başında mesleki uygulamalar) yapması gerekmektedir.
Program Çıktıları
Bu bölümü başarıyla tamamlayan öğrenciler:
Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) ve Program Öğretim Çıktıları (PÖÇ) İlişkisi
|
TYYÇ BOYUTLARI |
KURUM PÖÇ No1;2 |
|||||||||||||||||
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
||
|
BİLGİ |
3 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 |
2 |
3 |
3 |
3 |
3 |
3 |
0 |
0 |
2 |
2 |
2 |
|
|
BECERİ |
0 |
3 |
0 |
0 |
2 |
0 |
0 |
3 |
3 |
0 |
3 |
3 |
3 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
|
YETKİNLİK |
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 |
3 |
0 |
0 |
0 |
|
Öğrenme Yetkinliği |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 |
2 |
0 |
0 |
1 |
3 |
2 |
0 |
3 |
0 |
0 |
0 |
|
|
İletişim ve Sosyal Yetkinlik |
0 |
0 |
3 |
2 |
2 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 |
0 |
1 |
2 |
0 |
|
|
Alana Özgü Yetkinlik |
2 |
3 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 |
0 |
3 |
0 |
0 |
2 |
|
|
1: Program öğretim çıktısı sayısı kadar sütun ekleyebilirsiniz. 2: Her bir PÖÇ’ünTYYÇ’ye katkısını 0: Yok, 1: Düşük, 2: Orta, 3: Yüksek şeklinde puanlayınız. |
||||||||||||||||||
Program Öğretim Amaçları (PÖA) ile Program Öğretim Çıktıları (PÖÇ) İlişkisi
|
KURUM PROGRAM ÖĞRETİM AMAÇLARI 1 |
KURUM PÖÇ No: 2; 3 |
|||||||||||||||||
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
||
|
PÖA1 |
1 |
2 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 |
3 |
0 |
2 |
|
|
PÖA2 |
0 |
3 |
0 |
0 |
3 |
2 |
2 |
0 |
0 |
3 |
2 |
2 |
3 |
0 |
0 |
3 |
0 |
|
|
PÖA3 |
0 |
0 |
3 |
3 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 |
3 |
2 |
2 |
0 |
0 |
|
|
PÖA4 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 |
0 |
2 |
0 |
0 |
0 |
3 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
|
PÖA5 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 |
0 |
3 |
0 |
0 |
1 |
0 |
0 |
|
|
1: Program öğretim amaçları (PÖA) sayısı kadar satır ekleyebilirsiniz. 2: Program öğretim çıktısı (PÖÇ) sayısı kadar sütun ekleyebilirsiniz. 3: Her bir PÖÇ’ün PÖA’lara katkısını 0: Yok, 1: Düşük, 2: Orta, 3: Yüksek şeklinde puanlayınız. |
||||||||||||||||||
Mezunların İstihdam Profilleri ve Çalışma Alanları
İyi eğitim almış ve deneyimli gastronomlar öncelikle aşağıdakiler olmak üzere geniş iş olanaklarına sahiptirler. Mezunların Çalışma Alanları:
Konaklama işletmelerinde; yiyecek-içecek müdürü, şef gastronom, gastronom,
Kamu ve özel yiyecek-içecek işletmelerinde; restoran müdürü, şef gastronom, gastronom olarak çalışabilirler.
Başarılı ve yatkın öğrenciler akademik kariyer yapabilir.
Büyük sermaye gerektirmeyen restoran vb. işletmecisi olarak kendi işlerini de kurabilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
