● Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği, yükseköğretim kurumu öğrencilerinin bir akademik yıl içerisinde eğitimlerinin bir (veya iki) dönemini, Avrupa Birliği üyesi bir ülkedeki anlaşmalı bir yükseköğretim kurumunda gerçekleştirmesidir.
● Hareketlilik faaliyetinin gerçekleştirilmesi için bölümünüzün Avrupa Birliği üyesi bir ülkedeki Erasmus Üniversite Beyannamesi (ECHE) sahibi bir yükseköğretim kurumundaki ilgili bölüm ile Erasmus İkili Anlaşması olması gerekir.
● Asgari Şartlar:
1- Öğrencinin yükseköğretim kurumu bünyesinde örgün eğitim kademelerinin herhangi birinde (birinci, ikinci veya üçüncü kademe) bir yükseköğretim programına kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olması,
2- a) Birinci kademe (önlisans ve lisans) öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının en az 2.20/4.00 olması,
b) İkinci ve üçüncü kademe (yüksek lisans ve doktora) öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının en az 2.50/4.00 olması,
Kimler Başvuramaz?
❖ Değişimin gerçekleşeceği akademik yıl birinci sınıfta okuyan önlisans ve lisans öğrencileri Erasmus+ öğrenim hareketliliğine başvuruda bulunabilir, ancak değişim başladığında 1. sınıf öğrencisi olmamaları gerekir.
❖ Erasmus+’a başvuru aşamasında minimum eğitim sürelerini o akademik yılın sonunda tamamlayacak öğrenciler (önlisans 2. sınıf, lisans 4 sınıf öğrencileri) programa başvuru yapamazlar.
❖ Erasmus+ kapsamında bölümünün ikili anlaşması bulunmayan öğrenciler başvuru yapamazlar.
Bölümümün ikili anlaşması var mı? Yoksa neden yok? Ne yapmalıyım?
Diğer yükseköğretim kurumlarıyla ikili anlaşma yapılmasından Erasmus+ Bölüm Koordinatörlerimiz sorumludur.
Bölümünüzün anlaşması yoksa staj hareketliliğine başvurabilirsiniz ya da ikili anlaşma sağlanması için Bölüm Koordinatörü hocalarınızla iletişime geçip beraber çalışabilirsiniz.
Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği’ne nasıl başvurulur?
● Üniversitemizde, Erasmus+ Ofisi Öğrenim Hareketliliğinden yararlanmak isteyen öğrenciler için yılda bir kez olmak üzere başvuru ve seçim gerçekleştirir.
● Başvuruların tarihi her sene değişmekle beraber, genellikle Ocak ayından sonra başlar.
● Başvuru duyurusu, gerekli belgeler, başvuru yeri ve tarihleri MAÜ anasayfasında ve Erasmus+ Koordinatörlüğü sayfalarında yayınlanır.
Erasmus+ Puanları Nasıl Hesaplanır?
Yabancı Dil Sınav Sonucu’nun %50’si + Yüzdelik Not Ortalamasını %50’si + (olması halinde solda yer alan ölçütlere göre artı ya da eksi puan) = toplam puanınız
Başvuru süresinin bitimini takiben 1 hafta/10 gün içerisinde sınav sonuçlarınız açıklanır. Sonuçlara itiraz süreci 1 haftadır, itiraz dilekçenizi iletmeniz gerekir.
Kazandıktan Sonra Ne Yapmalıyım?
● Eğer hakkınızı kullanacaksanız Dönem tercih dilekçenizi, kullanmayacaksanız Feragat dilekçenizi Erasmus+ ofisine iletmeniz gerekmektedir.
● Gideceğiniz kuruma online kaydınızı yapmanız, kabul mektubunuzu (1-1 buçuk ay içerisinde) bize iletmeniz gerekmektedir.
● Kazanan ve yedek adaylarla bilgilendirme toplantısı.
● Vize işlemleri, sigorta ya da uçak bileti için ek ödeme yapılmamaktadır.
● Vize aldıktan sonra hareketlilikten yararlanacak öğrencinin kendisi ya da noter onaylı vekili ile Erasmus+ Öğrenim/Staj Hareketliliği için Hibe Sözleşmesi imzalanmaktadır.
● Hibe miktarları, öğrencinin gittiği ülkeye, o sene Uygulama Kitabı'nda belirlenmiş hibe miktarlarına ve kabul mektubunda belirtilen öğrenim süresi tarihlerine göre hesaplanmaktadır.
● Hareketliliğinizin başlamasından sonra 1 ay içerisinde toplam hibe miktarınızın %80’i, tamamladıktan sonra ise kalan %20’si Ziraat Bankası’ndan kendi adınıza açmış olduğunuz Euro hesabına ödenir.