T.C. MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ

Sevgili Öğrencimiz,

Mardin Artuklu Üniversitesi’ne hoş geldiniz. Yeni bir eğitim yaşantısı sizleri bekliyor. Sizleri bu yıl kurulan bir birim hakkında bilgilendirmek istiyorum.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı 20 Haziran 2006 tarih ve 26204 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Yükseköğretim Kurumları Özürlüler Danışma ve Koordinasyon Yönetmeliği”’nin 8. maddesi gereğince her üniversitede “Yükseköğretim Kurumları Özürlü Öğrenci Birimi”nin kurulması karar altına alınmıştır. Mardin Artuklu Üniversitesi 17 ŞUBAT 2009 tarihi itibari ile Mardin Artuklu Üniversitesi Özürlü Öğrenci Birimini (Engelsiz Öğrenci Danışma ve Koordinasyon Birimi - ENÖDKOB) oluşturmuştur.

Engelsiz Öğrenci Danışma ve Koordinasyon Birimi’nin amacı; üniversitemizdeki engelli öğrencilerimizin öğrenimleri, kampus ve yurt yaşamları sırasında engelleri nedeniyle karşılaşacakları zorlukları en aza indirmek ve engellerin ortadan kaldırılmasında ilgili taraflar arasında işbirliği sağlamaktır. Birim; engelli öğrenciler, öğretim elemanları ve personele de eşit erişim hakkı ve destek verebilmek için imkanlar yaratmayı kendine amaç olarak belirlemiştir ve üniversitede engellilik konusunda farkındalığı artırabilmek için uğraş vermektedir.

Herhangi bir sağlık sorunu (gözle görülen veya görünmeyen) bir öğrencinin Mardin Artuklu Üniversitesi’ndeki akademik veya sosyal yaşantısını engelliyor ise o öğrenci (Engelsiz Öğrenci Danışma ve Koordinasyon Birimi - ENÖDKOB) açısından “engelli”dir. Karşılaşabileceğimiz engel grupları şunlardır.

Fiziksel Engelliler

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)

Öğrenme Güçlükleri

Psikiyatrik/Psikolojik Sorunlar

Konuşma ve Dil Sorunları

İşitme Engelliler ve Sağırlık

Travmatik Beyin Hasarları

Diğer Engel Grupları (kronik hastalıklar gibi)

Engelini (özürünü) (Engelsiz Öğrenci Danışma ve Koordinasyon Birimi - ENÖDKOB)’ne bildirip tespit ettirmek veya ettirmemek öğrencinin kararıdır. Engelsiz Öğrenci Danışma ve Koordinasyon Birimi (ENÖDKOB) tarafından ancak tespit edilen öğrencilere istekleri doğrultusunda destek verilecektir.

Engelli bireyleri ve herkesi içine alacak şekilde kısıtlamasız bir üniversite yaratmak çevremizdeki her bireyin katılımını gerektirmektedir. Engelsiz Öğrenci Danışma ve Koordinasyon Birimi (ENÖDKOB) çalışmalarında engeli olsun ya da olmasın siz öğrencilerimizi de aramızda görmekten mutluluk duyarız.

Öğrenim yaşantınızda başarılar dileğiyle.

Yeni kampusümüzde Engelli öğrencilere verilecek destekler

1.  Kampüs fiziksel alanlarının iyileştirilmesi çalışmaları

Binaların asansör, merdiven, rampa ve tuvaletlerinde iyileştirme çalışmaları

Yemekhanelere erişimin iyileştirilmesi

Dış mekanlarda kaldırım ve yol iyileştirme çalışmaları

Kültürel faaliyet alanlarının ve havuzun erişilebilirliğini iyileştirme çalışmaları

2.Öğrenme kaynaklarının iyileştirilmesi çalışmaları

Öğretim elemanlarının engelli öğrenciler ile ilgili bilgilendirilmesi

Sınıfların erişilebilirliğini iyileştirme

Kütüphanede görme engelli öğrencilere yönelik bilgisayarların alınması

Braille alfabesi yazan printer alma çalışmaları

Görme engelli öğrenciler için okuma kaynakları temini (özel kütüphane ile işbirliği, sesli materyal hazırlıkları)

3.Sınav olanaklarının iyileştirilmesi çalışmaları

Öğretim elemanlarının engelli öğrenciler ile ilgili bilgilendirilmesi

Sınavlarda engelli öğrencilere özel ek süre tanınması

Bilgisayar tabanlı sınavlar ile ilgili hazırlık (ekran klavyesi)

4.Burs olanaklarının iyileştirilmesi çalışmaları

Engelli öğrencilere tanınan burs olanaklarından yararlanma

5. Ulaşım olanaklarının iyileştirilmesi çalışmaları

Yurt-kampüs arası ulaşım için çalışmalar•Belediye otobüs rotası için Mardin Belediyesi ile temas

Rektörlük araçlarından yararlanma çalışmaları

Kampüs taksisi oluşturmak için görüşme

6. Psikolojik rehberlik danışmanlık

Gerekli durumlarda engelli öğrencilere psikolojik için ilgili şube ile görüşülmektedir.

7. Üniversitenin tanıtımı çalışmaları

Üniversiteye yerleşim öncesi ve kayıt sırasında üniversitenin tanıtılması

Engelli personele yönelik çalışmala

• Mardin Artuklu Üniversitesi’nde çalışan engelli personel veya personelin engelli yakınları ile ilgili hizmetler için gereksinim belirleme çalışmas