• /
  • Sempozyum Bildiri Çağrısı

Sempozyum Bildiri Çağrısı

25. Uluslararası Beytülmakdis Akademik Sempozyumu 
 AKADEMİ VE SİYONİZM: 
Siyo-Soykırım, Uluslararası Toplum ve Küresel Vicdan

 

Mardin Artuklu Üniversitesi ev sahipliğinde bu yıl ikincisini düzenleyeceğimiz 25. Uluslararası Beytülmakdis Akademik Sempozyumunun ana temasını “Akademi ve Siyonizm: Siyo-Soykırım, Uluslararası Toplum ve Küresel Vicdan” olarak belirlemiş bulunuyoruz.

İsrail’in, Siyonist projeyi hayata geçirmek amacıyla başta Gazze olmak üzere tüm Filistin topraklarında başlattığı yıkıcı saldırılar, ikinci yılına girmiş durumda. Uluslararası toplumun gözleri önünde gerçekleşen bu saldırılar, insanlık tarihinin tanık olduğu en vahşi soykırımlardan biri olarak kayıtlara geçti. On binlerce masum sivilin ağır bombardımanlar altında hayatını kaybettiği, yüz binlercesinin açlık, salgın hastalık ve yerinden edilme gibi insani krizlerle mücadele ettiği; sayısız Filistinlinin ise İsrail hapishanelerinde ağır işkencelere maruz bırakıldığı karanlık bir tabloyla karşı karşıyayız. “Akademi ve Siyonizm: Siyo-Soykırım, Uluslararası Toplum ve Küresel Vicdan” ana temasıyla düzenleyeceğimiz 25. Uluslararası Beytülmakdis Akademik Sempozyumu, insanlığın bu trajik gerçekliği tüm boyutlarıyla tartışmayı ve Filistin çalışmaları literatürüne anlamlı katkılar sunmayı hedefliyor. Sempozyum, “Siyo-Soykırım” kavramsal çerçevesini merkeze alarak, Filistin halkının yaşadığı vahşeti, uluslararası toplumun bu soykırım karşısındaki sessizliğini ve küresel vicdandan yükselen itirazları akademik ve entelektüel bir zeminde ele almayı amaçlıyor.

Sempozyumun öncelikli olarak ele almak istediği mesele, uluslararası toplumun Siyo-Soykırım karşısındaki suskunluğudur. II. Dünya Savaşı sonrası Batı liderliğinde inşa edilen ve “normlara dayalı” bir düzen üzerine kurulduğu iddia edilen uluslararası sistemin, özellikle ulus devletler ve onların katkısıyla şekillenen BM, NATO ve AB gibi kurumların, Siyo-Soykırım karşısındaki sessizliği ve etkisizliği bu sistemin meşruiyetini sorgulamayı gerektirmektedir. Batı medeniyetinin savunduğu evrensel “normların” ve insani değerlerin, soykırıma maruz kalan taraf Müslüman toplumlar olduğunda nasıl işlevsiz hale geldiği, dikkatle incelenmesi ve tartışılması gereken kritik bir konudur. Bu suskunluk, uluslararası sistemin adalet ve insan hakları konusundaki iddialarının samimiyetini derin bir şekilde sorgulamayı zorunlu kılmaktadır.

Sempozyumun odaklanmak istediği bir diğer önemli konu, başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere, İsrail’in gerçekleştirdiği Siyo-Soykırım karşısında bu ülkelerin ya açık destek vererek ya da sessiz kalarak bu vahşete ortak olmaları karşısında küresel vicdanın yükselen itirazlarıdır. Dünyanın dört bir yanında sivil toplumun Siyo-Soykırım’a karşı güçlü ve kararlı bir şekilde sesini yükseltmesi, insanlığın geleceği adına umut verici bir tablo sunmaktadır. Bu sempozyumda, Siyonist baskıya boyun eğen medya, sermaye çevreleri ve hükümetlerin baskı ve manipülasyonlarına rağmen sessiz kalmayan ve tepkisini açıkça ortaya koyan küresel vicdanı harekete geçiren saiklerin entelektüel düzeyde incelenmesi hedeflenmektedir. Bu itirazların, insanlık onurunun korunması ve adaletin tesisi için nasıl bir mücadele zemini sunduğu detaylı bir şekilde ele alınacaktır.

T.C. Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü