T.C. MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ YAŞAYAN DİLLER ENSTİTÜSÜ

DÎVÂN SOHBETLERÎ-15 GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü’nün “Divan Sohbetleri” adı altında organize ettiği seminer serisi ikinci yılında on beşinci semineriyle devam etmektedir.2018-2019 eğitim ve öğretim yılının ilk semineri olan bu sohbet 30 Ekim 2018 tarihinde “Şêxê Kurd Weku Hekîmekî Gelêrî” (Bir Halk Hekimi Olarak Kürt Şeyhi) başlığıyla gerçekleştirildi. Mardin Artuklu Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Aslan konuşmacı olarak katıldı. Aslan, Kürt toplumunda şeyhliğin dağılımı ve tarihi hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra şeyhlik unvanını alan şahsın karizmatik kişiliği ve toplumdaki statüsü ve öneminden ve bundan da kaynaklanan bir inanç ve teslimiyetin nasıl gerçekleştiğini ve sonuç olarak bu teslimiyetin hastalık ve şifa anlamında şeyh ve toplum arasında ne gibi ilişkiler doğurduğunu dinleyicileriyle paylaştı. Seminer soru-cevap şeklinde yürütülen tartışmalarla devam etti.