“Uluslararası Kudüs ve Mescid-i Aksa Sempozyumu” tamamlandı

Mardin Artuklu Üniversitesi, Mardin Valiliği ve Mardin Büyükşehir Belediyesinin işbirliğinde ilki gerçekleştirilen uzman akademisyen ve fikir adamlarının Kudüs ve Mescid-i Aksa’yı derinlemesine ele aldıkları “Uluslararası Kudüs ve Mescid-i Aksa Sempozyumu” çok yoğun ilgi gördü.

Haçlı işgali dışında 1300 yıl boyunca İslam idaresi altında yönetilen kadim kent Kudüs ve Hz. Muhammed’in miraç durağı olan kutsal mekân Mescid-i Aksa’ya dikkat çekmek amacıyla Mardin Artuklu Üniversitesi hocalarının da entelektüel katkı sunduğu ve iki gün süren uluslararası konferansa, farklı ülkelerden tarih, siyaset ve İslami İlimler alanında uzman bir çok araştırmacı ve bilim adamı akademik tebliğlerde bulundu.

Açılışı Mardin Artuklu Üniversitesi Konferans Salonunda yapılan ve düzenleme kurulu başkanlığını Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça’nın yürüttüğü sempozyuma katılan çok sayıda yerli ve yabancı bilim adamı, üniversitenin konferans salonlarında düzenlenen eş zamanlı oturumlarda sunumlarını gerçekleştirdi.

Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Kudüs eski Müftüsü ve Mescid-i Aksa Hatibi Şeyh İkrime Sabri, Başbakan Başmüşaviri Prof. Dr. Bekir Karlığa, Kudüs İçin Parlamenterler Kurumu Başkanı El-Bachir Jarallah gibi ulusal ve uluslararası alanlarda etkin çalışmaları ile tanınmış çok sayıda yerli ve yabancı şahsiyetlerin de iştirak ettiği “Uluslararası Kudüs ve Mescid-i Aksa Sempozyumu” ulusal ve uluslararası medya organları tarafından da dikkatle takip edildi.

Emekli Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez yaptığı konuşmada ümmetin yeniden diriliş yerinin Kudüs olduğunu söyleyerek,
"Kudüs bize diyor ki, Ey Müslümanlar, vahdet olmadan sizin yolunuz bana düşmez. Siz birleşmeden, birlik içinde olmadan özgürlüğüme şahit olamazsınız." ifadelerini kullandı.
Görmez, şunları kaydetti:
“Bu coğrafyada, Arap, Kürt, Türk ve başka hangi dili konuşursa konuşsun, hangi ırktan olursa olsun, hangi rengi taşırsa taşısın, tevhide iman etmiş müminler vahdet içinde olmadıkça Kudüs'ün kapıları bize açılmaz. Hazreti Muhammed'in mensubiyetine girdiğimizde ümmet o zaman aziz olur ve Kudüs de özgürlüğüne kavuşur."

Kudüs'ün unutulmaması, sürekli ziyaret edilmesi gerektiğini belirten Mehmet Görmez, "Çocuklarınıza Kudüs bilincini aşılamak için gidin ve ziyaret edin. Kudüs ve Mescid-i Aksa bizi bekliyor. Orayı ziyaret edemezseniz aydınlatacak bir ışık gönderin. Zulmün oluşturduğu karanlığı ortadan kaldıracak bir ışık sahibi olun." dedi.

Salonda yer bulmakta güçlük çeken birçok dinleyicinin giriş kapılarında ve yerde oturarak izlemek zorunda kaldığı sempozyumun açılış konuşmalarını yapan Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Yaman ve Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Kudüs’ün önemine dikkat çekerek; bu kadim şehrin yüzlerce yıl barışın, hoşgörünün ve kardeşliğin harmanlandığı, Müslümanların ilk kıblesi ve tüm insanlığın ortak değeri olduğunu dile getirdiler.

Daha sonra kürsüye gelerek “Uluslararası Kudüs ve Mescid-i Aksa Sempozyumu” nun açılış bildirisini sunan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça,  İslam'ın kutsal şehirlerinden bir olan Kudüs’ün Beytü'l-Makdis, Mukaddes Şehir, El-Kuds ve Kuds-i Şerif gibi isimlerle anıldığını hatırlatarak, bütün bu kutsal mekânlar içinde dünya tarihinin son otuz asrında üç Peygamber’in getirdiği dinlerin mensupları tarafından kutsal kabul edilen Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın adeta paylaşılamadığına dikkat çekti.

Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın Yahudi işgali altında sonsuza kadar kalmaması gerektiği bilincini her zaman kuşanmış olarak hazır durmak gerektiği hatırlatmasında bulunan Rektör Ağırakça:

“Bu şehrimizin bir an evvel özgürlüğüne kavuşturulması gerektiğini hiçbir an zihnimizden çıkarmamalıyız. Bu bizim asli görevimizdir. Filistinli direnirken, sıkıntı çekerken, zulüm ve işkence görürken, her gün evlerinde saldırıya uğrarken, evleri başlarına yıkılırken, yıkılan evlerinin enkazı içinde okul kitaplarını ve oyuncaklarını arayan çocuklar varken ve onlar bütün bu olanca zulme karşı direnip taş atarken, bundan dolayı da yetim kalırken, öksüz bırakılırken, annesi veya babası zindanda yaşarken, yollardan toplanıp Siyonist zindanlara atılırken ve Muhammed Dürre gibi babasının kucağında öldürülürken, Ahmet Yasin gibi cami çıkışında tekerlekli sandalyesinde şehid edilirken biz Türkiyeli Müslümanlar olarak rahat koltuk ve yataklarımızda rahatça uzanıp keyfimize bakamayız.” şeklinde konuştu.

Ağırkakça’nın büyük bir ilgiyle dinlenen bildirisinden sonra Mardin Büyükşehir Belediyesi tarafından dinleyici öğrenciler arasında Kudüs’e gönderilecek 18 öğrencinin tespit edilmesi için kura çekilişi yapıldı.
Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlük Binasında yer alan konferans salonlarında eşzamanlı oturumlarla düzenlenen ve iki gün süre Uluslararası Kudüs ve Mescid-i Aksa Sempozyumu Prof. Dr. Ahmet Ağırakça’nın başkanlığında; Kudüs eski Müftüsü ve Mescid-i Aksa Hatibi Şeyh Dr. İkrime Sabri, Başbakan Başmüşaviri Prof. Dr. Bekir Karlığa, Prof. Dr. Ömer Faruk Harman ve Dr. Saud Ebu Mahfuz, tarafından gerçekleştirilen değerlendirme oturumuyla sona erdi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet AĞIRAKÇA’nın Sempozyum Açılış Bildirisi için tıklayınız.