Uzaktan Eğitim ile ilgili Sık Sorulan Sorular

MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ
UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMASI İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR

1-Uzaktan eğitim ne zaman başlayacaktır?

23 Mart 2020 tarihinde başlaması planlanmaktadır.

2-Uzaktan eğitim hangi düzeylerdeki/türlerdeki eğitimi kapsayacaktır?

Uzaktan eğitim Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora programlarının, tüm örgün ve İ.Ö. programlarının tamamını kapsayacaktır. Uzaktan eğitimde ağırlıklı olarak teorik dersler verilmekle birlikte bilgisayar üzerinden uygulama gerektiren derslerde de işlenebilecektir.

3-Uzaktan eğitimde hangi dersler verilecektir?

Uzaktan Eğitimde OBS sisteminde tanımlı tüm programların dersleri dahil edilmiş olup akademik birimler hangi derslerin uzaktan eğitim ile yapılıp/yapılamayacağın kendileri karar verecektir. Uzaktan eğitimin imkanları dikkate alındığında bu aşamada verilmesi planlanan dersler teorik derslerdir.

4-Uzaktan eğitim ne kadar sürecektir?

2019-2020 öğretim yılının bahar döneminin noksan kalan süresi, teorik derler bağlamında uzaktan eğitim yoluyla tamamlanacaktır.

5-Uzaktan eğitim ne tür cihazlardan takip edilebilecektir?

Öğrenciler, Kendilerine ait kişisel bilgisayarlarda ve mobil araçlarında (Akıllı cep telefonu, Tabetler) http://lms.artuklu.edu.tr üzerinden bağlanabilirler. Yine en iyi performansı almaları için, bu iletişim araçları üzerine yüklenecek Google Chrome ile girmelerini önermekteyiz. Ayrıca sisteme girişte sorun yaşanmaması için cihazlardaki yazılımın güncel sürüm olması gerekmektedir.

6-Uzaktan eğitim ne şekilde yapılacaktır?

Tüm dersler senkron (canlı) ve asenkron(offline) şeklinde yapılabilmektedir. Eğitmenlerin eşzamanlı olarak canlı sınıf sistemine dahil olurken kamerasının ve mikrofonunun muhakkak olması gerekmektedir.

7-Zamanında takip edilemeyen dersler nasıl izlenecektir?

Her eğitmen kendi hesaplarında bir sonraki dersin ne zaman olduğu ile ilgili aktivite bilgisi girecektir. Bu aktivite bilgisini öğrenciler kendi hesaplarında görebileceklerdir. Öğrenciler belirtilen aktivite zamanında doğrudan sınıfa girip derse katılabilir interaktif bir şekilde sorular sorabilir, eğitmenler tarafından sorulan sorulara da cevap verebilecekler. Derslerini sanal sınıf üzeriden eşzamanlı (canlı) olarak takip edemeyen öğrenciler, eğitmenin tekrar izlenebilir olarak hazırladığı sınıflara istedikleri bir zamanda asenkron (offline) olarak takip edebileceklerdir. Senkron ya da asenkron olarak bir dersi takip etmeyen öğrenci, söz konusu dersten devamsız sayılacaktır.

8-Devam-devamsızlık işlemi nasıl yapılacaktır?

Öğrencilerimiz herhangi bir sebepten dolayı derse katılamadığında kendilerinin muhakkak ilgili derslerin arşivlerini izlemelerini beklemekteyiz. Her öğrencinin sistem üzerindeki davranışlarını bilgisayar sistemi not ettiğinden, yani, kimin hangi dersi izleyip izlemediğini, sistemde ne kadar süre kaldığını, ödevlerini zamanında teslim edip etmedikleri raporu sistem üzerinden tutulduğundan, öğrencilerin devam devamsızlık hanesine eklenecektir. Herhangi bir nedenle derslere online katılamayan öğrenciler, katılamadığı bir derse 2-3 hafta sonra bile girip dersleri ve etkinlikleri yerine getirecek olursa devamsız sayılmayacaktır.

9-Ölçme-Değerlendirme (sınavlar) nasıl yapılacaktır?

Ölçme ve değerlendirme açısından sistem sınav yapmaya uygundur. Eğitmenlerin soru havuzlarını oluşturarak belirtilen tarih ve saatte süre sınırlaması koyarak sınav yapılabilmekte ve sistem sonuçları notlandırabilmektedir. Özellikle uzaktan eğitimde en çok tercih edilen çoktan seçmeli sınav ile birlikte eşleştirmeli, açık uçlu sorular ödev vb. tüm sınavlar yapılarak öğrencinin başarı düzeyi değerlendirilebilir. Bunun yanında, sistem üzerinden ödevlendirme yoluyla da not vermek için ölçme-değerlendirme yapılabilecektir. Bu konuda hangi yöntemin izleneceğinin takdiri dersi okutan öğretim elemanındadır.

10-Uygulama dersleri ve staj ne zaman ve nasıl yapılacak?

Uygulama dersleri, korona virüs ile ilgili belirsizlik bittikten sonra yoğunlaştırılmış program şeklinde ve yüz yüze eğitim şeklinde yapılacaktır. Uygulamanın zorunlu parçası olan teorik dersler de aynı şekilde yapılabilecektir. Staj ise, stajın yapılacağı kurumları/işletmelerin uygunluk durumuna göre belirlenecek bir zaman diliminde yapılacaktır. Söz konusu tarih öğrencilerimize ayrıca duyurulacaktır.

11-Dersler hangi günlerde/saatlerde işlenecek?

Dersler, bahar döneminin ilk beş haftasında uygulanan haftalık ders programı esas alınarak işlenecektir. İlk beş hafta hangi ders hangi gün ve saatte işlendiyse, uygulama aynı şekilde uzaktan eğitimde de devam edecektir. Olası değişiklikler öğrencilere duyurulacaktır.

12- Teknik bir sıkıntı yaşarsam ne olacak? Kimden destek alabileceğim?

Sistemde yaşanabilecek teknik sorunlar ile diğer sorularınız hakkında yardım/rehberlik almak için Üniversitemizim ana sayfasında ilan edilen KOV-KOM (COVID-19 KOMİSYONU) birim irtibat görevlilerine sabah 09:00 ile gece 22:00 ulaşabilirsiniz.

13- Uzaktan eğitim sistemine giriş ile ilgili öğretici materyallere nerden ulaşabilirim?

Söz konusu materyallere http://www.artuklu.edu.tr/tr/duyurular/uzaktan-egitim-sistemine-gecis-duyurusu linkinden ulaşabilirsiniz.